Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Expert politic: În termeni practici, cred că există acum o fereastră de oportunitate pentru parteneriatul Moldova-SUA

În prezent, există o fereastră de oportunitate pentru parteneriatul strategic dintre Republica Moldova şi Statele Unite.

Potrivit Infotag, această opinie a fost exprimată într-un interviu pentru "Europa Liberă" de către expertul Institutului de Politici şi Reforme Europene (IPRE), Mihai Mogîldea.

El consideră cuvintele preşedintelui SUA Joe Biden, rostite de la tribuna ONU ("... spiritul democratic trăieşte în mândrii moldoveni care au obţinut o victorie răsunătoare pentru forţele democraţiei..."), drept un semn de recunoaştere a ultimelor evoluţii politice din Moldova şi a scorului obţinut de către noua guvernare de la Chişinău a victoriei covârşitoare pe care a obţinut-o, un semn de recunoaştere a aspiraţiilor europene ale RM, a dorinţei moldovenilor de a avea un stat prosper şi democratic şi de a avea o guvernare care luptă cu corupţia de nivel înalt".

"În termeni practici, cred că există acum o fereastră de oportunitate care poate fi valorificată de către Republica Moldova şi vorbim aici despre dezvoltarea acestui parteneriat strategic cu Statele Unite în baza căruia poate fi dezvoltat un program de asistenţă mai ambiţios pentru ţara noastră în următorii ani.

Cred că până la urmă există premisele de ordin politic, pentru că şi în Statele Unite, şi în Republica Moldova se află la conducere nişte guverne cu mandate depline pe următorii ani", a spus expertul.

El aşteaptă ca după numirea unui nou ambasador pentru Moldova de către SUA şi iniţierea unor contacte directe cu Guvernul RM în acest sens "să fie deja stabilită şi o foaie de parcurs pentru atragerea acestor fonduri şi pentru valorificarea acestora prin nişte reforme concludente, clare care să aducă rezultatele scontate în următorii ani".

"Acest lucru s-ar putea întâmpla în următoarele luni, în următoarele 6 luni, maximum un an cred că deja vom asista la stabilirea unui program de acţiuni în baza cărora vor fi atrase nişte fonduri, vor fi stabilite nişte obiective, nişte priorităţi pentru reforma justiţiei şi a luptei anticorupţie şi cred că pe această dimensiune SUA ar putea fi unul din partenerii importanţi ai Republicii Moldova, aşa cum au fost şi în anii precedenţi", consideră Mogîldea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.