Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iohannis n-are ce să-i facă lui Ponta: Expert PSD explică art.109 din Constituție

iohannis ponta rtv.net

Specialistul PSD in probleme constitutionale, senatorul Ioan Chelaru, a explicat, joi, pentru STIRIPESURSE.RO, de ce Premierul Victor Ponta nu poate sa fie suspendat din functie dupa trimiterea sa in judecata de catre DNA. Motivul este ca faptele care i se imputa Premierului nu au fost savarsite in timpul mandatului sau de Premier, spune Chelaru.

"Nici in legea fundamentala, respectiv in art.109, si nici in Legea privind responsabilitatea ministeriala nu exista o prevedere care sa dea posibilitatea celor doua Camere ale Parlamentului, sau Presedintelui, sa-l suspende pe Premier. Eu cred ca si in aceasta situatie trebuie sa functioneze prezumtia de nevinovatie si cum exista serioase dubii cu privire la o eventuala activitate a Premierului care sa fi adus atingere legii penale, nu cred ca se impune si nu se cred ca se va face o asemenea propunere. Banuiesc ca Presedintele are o echipa de specialisti in drept care sa-i dea un asemenea sfat", a declarat Ioan Chelaru.

Întrebat cum se interpreteaza textul "Trimiterea în judecată a unui membru al Guvernului atrage suspendarea lui din funcţie", stipulat in Constitutie, specialistul PSD a declarat: "Nu poti sa scoti o singura fraza din art.109. Textele se interpreteaza in ansamblul lor si nu pe bucati, iar Constitutia vorbeste de fapte savarsite in exercitiul functiei".

Potrivit articolul 109, alineatul 2 din Constitutia Romaniei, "Numai Camera Deputaţilor, Senatul şi Preşedintele României au dreptul să ceară urmărirea penală a membrilor Guvernului pentru faptele săvârşite în exerciţiul funcţiei lor. Dacă s-a cerut urmărirea penală, Preşedintele României poate dispune suspendarea acestora din funcţie. Trimiterea în judecată a unui membru al Guvernului atrage suspendarea lui din funcţie. Competenţa de judecată aparţine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie".

DNA l-a trimis, joi, in judecata pe Victor Ponta, la data faptelor avocat, reprezentant legal al Cabinetului Individual de Avocat „Ponta Victor-Viorel”, în prezent prim-ministru al României, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de: fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracțiuni), complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată, spălarea banilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.