Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Experţii de securitate îi cer lui Mogherini să ia în serios DEZINFORMĂRILE Rusiei

euinside.eu
mogherini

Acţiunile agresive ale Kremlinului sunt fără precedent în epoca modernă. Invadarea ţărilor vecine, bombardamentele masive şi uciderea civililor şi anexarea prin forţă pentru prima dată de la cel de-al Doilea Război Mondial a unui teritoriu străin, încălcările constante ale graniţelor unor state, răpirea de cetăţeni străini, hărţuirea diplomaţilor străini sau atacuri cibernetice de amploare, toate acestea fac parte din 'setul de unelte' al regimului de la Moscova, se arată într-o scrisoare deschisă trimisă Înaltului reprezentant al UE pentru Politică Externă şi de Securitate Comună, Federica Mogherini, de experţi în domeniul securităţii europeni, informează pe site-ul său grupul de reflecţie European Values, conform agerpres.

ALERTĂ cu BOMBĂ în centrul Parisului. Cel puţin 100 de oameni au fost EVACUAŢI - FOTO

Potrivit think tank-ului menţionat, toate aceste incidente ofensive sunt însoţite de o campanie de dezinformare masivă, persistentă, continuă şi brutal de agresivă. O campanie care este activă în Europa de cel puţin trei ani, stabilindu-şi canalele, găsind sursele şi canalele potrivite pentru difuzarea mesajelor - care are ca scop să destabilizeze societăţile europene, să se amestece în alegeri şi referendumuri, să inducă în eroare liderii politici şi să destrame unitatea UE prin sprijinirea celor care doresc să o distrugă. S-a construit o gamă largă de structuri de comunicare în majoritatea statelor membre ale UE, platforme care funcţionează deja de mult timp şi care au obţinut rezultate considerabile, care nu pot fi şterse fără un efort semnificativ pe termen lung.

'Totuşi, reacţia noastră, este iresponsabil slabă. Observăm punerea sub semnul întrebării şi marginalizarea problemei pe mai multe niveluri cu privire la aspecte cum ar fi faptul că nu există de fapt nicio campanie de dezinformare; aceasta nu se întâmplă în ţările noastre; nu este coroziv. Noi vedem orbirea şi refuzul de a admite că cineva lucrează în mod activ pentru a ne submina societăţile şi a distruge ordinea mondială, care a fost stabilită după al Doilea Război Mondial şi a creat lumea euroatlantică cu o perioadă fără precedent de pace şi prosperitate', se arată în scrisoarea citată.

În pofida gravităţii acestei ameninţări, Federica Mogherini a petrecut ultimii doi ani încercând să evite desemnarea Rusiei ca principalul creator al dezinformării ostile. Noi în calitate de experţi în domeniul securităţii europene am văzut-o în mod constant încercând să diminueze preocupările privind agresiunea rusă, se menţionează în scrisoarea semnată de oameni politici, printre care fostul preşedinte al Estoniei, Thomas Hendrik Ilves, ziarişti şi scriitori, între care Anne Applebaum, distinsă cu Premiul Pulitzer, europarlamentari şi membri ai parlamentelor locale, printre semnatari figurând şi analistul politic român Radu Magdin.

ALERTĂ - Marea Britanie ANUNŢĂ data OFICIALĂ a Brexitului

Când liderii europeni au cerut o acţiune UE împotriva 'campaniilor ruseşti de dezinformare în desfăşurare' în martie 2015, ei chiar au luat în serios această problemă. Dacă Mogherini continuă să evite să numească Federaţia Rusă şi apropiaţii săi ca principala sursă a operaţiunilor de dezinformare ostile, ea neglijează sistematic o ameninţare clară percepută de multe state membre UE pe care le reprezintă.

Semnatarii scrisorii consideră că, pe baza probelor nenumărate şi zdrobitoare, este clar că preşedintele rus Vladimir Putin vrea să distrugă ordinea mondială liberală, pe care UE o apără, şi face tot posibilul pentru a atinge acest obiectiv. 'Noi, în calitate de experţi europeni în domeniul securităţii, le cerem liderilor noştri să facă faţă acestei ameninţări maligne. Facem apel la liderii noştri democraţi să ia în cele din urmă în serios această ameninţare şi să facă din aceasta o problemă de securitate prioritară. Liderii noştri trebuie să o numească public şi să expună obiectivele sale, cum ar fi slăbirea UE, destabilizarea societăţilor (europene), inducerea în eroare a liderilor politici şi amestecul în alegeri. Trebuie ca liderii noştri să ceară instituţiilor noastre de securitate să expună în mod public acţiunile şi actorii Kremlinului. Europenii trebuie să ştie de către cine şi cum sunt manipulaţi', mai scriu semnatarii scrisorii, care se încheie cu un apel la adresa Înaltului reprezentant al UE pentru Politică Externă şi de Securitate Comună: 'D-na Mogherini, în cazul în care continuaţi să nu faceţi nimic pentru a face faţă acestei ameninţări, inamicii democraţiei vor continua să câştige şi răul făcut societăţilor noastre nu mai poate fi îndreptat. Momentul este acum'.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.