Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Expertul în educaţie, Ruxandra Manea, despre Bacalaureat: Elevii de 10 sunt o excepţie, nu un standard

bacalaureat

Expertul în educaţie, Ruxandra Manea, susține că Ministerul Educaţiei nu se poate lăuda cu numărul mare de medii de 10. Meritul nu este al sistemului de educaţie, ci al familiei. Rezultatele examenelor naţionale ţin foarte mult de mediul în care elevul trăieşte şi învaţă, spune expertul, anunță MEDIAFAX.

Bacalaureatul din acest an este examenul contrastelor. Liceenii au reuşit să treacă examenul maturităţii în proporţie de 62,9%, cea mai mică rată de promovare din ultimii şase ani.

Citește și: Ludovic Orban, despre măsurile de relaxare: Evoluţia numărului de cazuri ne-a şi determinat să amânăm alte măsuri de relaxare

În fruntea judeţelor cu cea mai mare promovabilitate este Cluj, cu 77,8%, urmat de Sibiu, cu 71,8%, şi Braşov, cu 71%. Capitala e departe de a ajunge la pragul de 70%, are doar 67 de procente.

La coada clasamentului sunt judeţele Ilfov (32.2%), Giurgiu (42.4%), Mehedinţi (47.8%) şi Gorj (49.7%).

Surpriza vine din partea elevilor care au reuşit să obţină media „perfectă”. Sunt 232 de candidaţi care au luat 10, cei mai mulţi din ultimii şase ani.

În Bucureşti sunt 39 de elevi care au obţinut nota maximă la toate cele trei probe. La distanţă mare sunt judeţele Vâlcea şi Prahova, cu 16 note „perfecte”, şi Suceava, cu 13.

Din cei aproximativ 32.000 de candidaţi înscrişi din promoţiile anterioare, doar puţin peste 6.500 dintre ei au reuşit să promoveze.

În mediul rural, situaţia este asemănătoare cu cea de la Evaluarea Naţională. Din cei aproximativ 50 de mii de candidaţi, doar jumătate au reuşit să ia medie de trecere.

Citește și: E război total! Silviu Mănăstire îi răspunde lui Cătălin Tolontan: Când ai combinații politice cu cei de la USR-PLUS, e suficient să îi prostești pe cei mai slabi de înger

Expertul în educație Ruxandra Manea spune că elevii de 10 nu reflectă calitatea sistemului educațional românesc, ci sunt rezultatul motivației lor și al eforturilor familiei.

„Contează mult unde te naşti, unde creşti şi cât investeşte familia în tine, ce noroc ai de un profesor sau altul. Notele mari sunt rezultatul motivaţiei excepţionale a unor elevi, de multe ori susţinuţi de familie, prin meditaţii, însă ei nu sunt un standard, nu reflectă calitatea sitemului educaţional românesc. Sunt şi profesori excepţionali care lucrează intens la clasă, însă şi ei sunt o excepţie, nu un standard”, a declarat Ruxandra Manea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.