Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Explicația savanților: De ce se îngrașă, de fapt, cei care au o dietă bogată în zahăr

zahar

Un studiu realizat la Universitatea din Michigan (UM), Statele Unite, a constatat că o dietă cu un conţinut ridicat de zahăr perturbă circuitul neuronal ce permite oamenilor să simtă senzaţia de saţietate şi îi determină să mănânce excesiv, relatează agenţia Xinhua.

În cadrul studiului, cercetătorii au dezvoltat un marker genetic în neuronii dopaminergici ai musculiţelor de oţet pentru a observa răspunsul insectelor la diferite cantităţi de zahăr, scrie agerpres.ro.

Citește și: A fost descoperit primul ‘acoperit’ din USR! S-a lăsat cu o demisie din echipa Barna

Specialiştii au descoperit că atunci când musculiţelor li se administra o dietă bogată în zahăr, răspunsul neuronilor care semnalează recompensa în creier a fost mai lent şi întârziat.

Pentru a studia dacă activitatea redusă a acestor neuroni ca răspuns la zahăr le făcea pe musculiţe să mănânce mai mult, cercetătorii au introdus o moleculă în neuronii dopaminergici ai insectelor, activată prin lumina roşie.

Citește și: EXCLUSIV Lovitură de teatru: LIDL cedează: Mutarea făcută de gigantul german pe piața din România

În condiţii de expunere la lumina roşie, neuronii dopaminergici ai musculiţelor cu o dietă bogată în zahăr s-au activat la niveluri similare cu cele ale insectelor al căror organism nu a fost influenţat de cercetători, ceea ce a făcut ca aceste musculiţele să mănânce mai puţin, deşi aveau acces la hrană. Însă, în lipsa activării prin lumina roşie, zahărul din alimentaţie a încetinit senzaţia de saţietate, iar insectele au continuat să mănânce.

''În cazul unei diete cu un conţinut ridicat de zahăr, observăm că neuronii dopaminergici din musculiţele de oţet sunt mai puţin activi deoarece aportul ridicat de zahăr reduce intensitatea răspunsului la dulcele ce vine din gură'', a declarat Monica Dus, cercetător principal în cadrul studiului realizat la UM.

Citește și: Lovitură pentru Guvernul Orban! Raed Arafat a eșuat la întâlnirea cu PSD, USR și Pro România

''Animalele folosesc acest răspuns asociat dopaminei pentru a putea face estimări referitoare la nivelul de satisfacţie sau de saţietate dat de un aliment. În cazul musculiţelor cu o dietă având un conţinut ridicat de zahăr acest proces este perturbat - prezintă o activare încetinită a neuronilor dopaminei şi astfel ajung să mănânce mai mult decât au nevoie, ceea ce în timp le face să crească în greutate'', a adăugat specialista.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că acest fenomen este reversibil. Corectarea activităţii celulelor asociate gustului dulce - reducerea accesului musculiţelor de oţet la dieta bogată în zahăr - a normalizat răspunsul acestor neuroni la zahăr.

Citește și: EXCLUSIV În stare de alertă, SPP face noi achiziții de mașini! Limuzine de peste 100.000 de euro

Procesul este oarecum similar cu dependenţa de droguri, a explicat Dus, deoarece zahărul activează acelaşi sistem de recompensă al creierului. Astfel, pe măsură ce tot mai mult zahăr intră în contact cu limba, sensibilitatea sistemului de recompensă este redusă, iar regiunile din creier necesită mai mult zahăr pentru a atinge senzaţia de satisfacţie.

Studiul a fost publicat în jurnalul eLife.

Citește și: După ce OMS s-a sucit, Alexandru Rafila spune că opiniile sunt total diferite față de cele de acum 3 luni: Nu puteau rămâne încremenite .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.