Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Explicațiile BNR după sancțiunile împotriva Rusiei: Cât de afectată este România - Atenția pe carburanți și cursul valutar

bnr

Purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, a declarat, marţi, în emisiunea Talk News de la Profit TV, că România nu e afectată de sancţiunile impuse Federaţiei Ruse, pentru că Expunerea băncilor româneşti este minimală pe spaţiul fostei Uniuni Sovietice. Despre evoluţia inflaţiei, acesta a arătat că trebuie să ne uităm la preţul combustibilului. ”Suntem încrezător că putem oferi stabilitatea cursului de schimb” a mai spus reprezentantul BNR, potrivit news.ro.

Despre sancţiunile impuse de Uniunea Europeană băncilor ruseşti şi un posibil efect asupra ţării noastre, Dan Suciu a arătat că ţara noastră nu este afectată de aceste decizii, pentru că ”expunerea băncilor româneşti este minimală pe spaţiul fostei Uniuni Sovietice, mai ales în zona rusă şi chiar şi cea ucraineană”, iar ”relaţiile bancare au fost puţin dezvoltate”.

În privinţa problemelor de cash, în contextul crizei de la graniţa cu Ucraina, Suciu a spus că nu există astfel de probleme în acest moment.

”Avem toate măsurile luate ca să nu avem probleme de numerar, am luat în considerare că în partea de nord ar putea creşte nevoia de numerar, din cauza refugiaţilor, însă cererea nu este mai mare. (..) Nu este o situaţie de presiune pe numerar, avem un reflex, ştim cum a fost la începutul pandemiei şi comparaţia nu se susţine în acest moment”, a spus Suciu.

În privinţa evoluţiei inflaţiei din România, pe fondul crizei conflictului din Ucraina, Dan Suciu a spus că ”sunt cu adevărat semne de întrebare foarte serioase”.

”Încercăm să vedem cu evoluează lucrurile, pentru că este o dinamică şi este greu de făcut o prognoză, însă, până să avem o influenţă a preţurilor la gaze care probabil că după 1 aprilie încep să scadă, ca pondere de consum, apoi există nişte elemente de protecţie în curs pe care le-a implementar statul român, trebuie să ne uităm la combustibil, unde influenţa este directă, rapidă, preţul este deja de peste 100 de dolari barilul şi are o pondere importantă în indicele de inflaţie”, a afirmat purtătorul de cuvânt al BNR.

Despre moneda naţională, Dan Suciu a afirmat că se mizează ”pe o anumită stabilitate a cursului”.

”E o încercare pe care o face BNR de a oferi un element de stabilitate în contextul atâtor elemente de instabilitate şi variaţie şi volatilitate. Nu spunem că nu va exista o perioadă de volatilitate, probabil că ea va urma dacă criza continuă, dar suntem încrezători că putem oferi stabilitatea cursului de schimb”, a spus Suciu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.