Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Exploata zăcămintelor de litiu din Serbia a stârnit proteste împotriva proiectului concernului Rio Tinto

manifestatii chisinau

Sute de manifestanţi ecologişti au blocat sâmbătă artere rutiere în mai multe oraşe din Serbia, inclusiv la Belgrad, pentru a protesta împotriva unui proiect al gigantului minier anglo-australian Rio Tinto, care vrea să exploateze zăcăminte de litiu în această ţară balcanică, relatează AFP.

Zăcăminte importante de litiu, metal indispensabil pentru fabricarea bateriilor pentru autovehiculele electrice, se găsesc în estul Serbiei, în împrejurimile oraşului Loznica, unde compania a început să cumpere terenuri, dar aşteaptă în continuare unda verde din partea statului pentru a deschide minele.

La Belgrad, manifestanţii au blocat timp de o oră principalul pod a capitalei, Gazela, şi o mare intersecţie după ciocniri cu forţele de ordine, care le-au permis în cele din urmă să rămână acolo.

'Mă afli aici pentru că nu vreau ca ei să vândă pământul strămoşilor mei. Serbia nu este de vânzare', a declarat pentru AFP un manifestant, Milan Milosavljevic, un muzician în vârstă de 31 de ani.

Protestatarii au blocat arterele rutiere în mai multe oraşe din ţară, în principal la Novi Sad (nord), Kragujevac (centru), Sabac (nord-vest) şi Valjevo (est), potrivit televiziunii N1.

Organizaţii ecologiste, care denunţă proiectul Rio Tinto, au decis să manifesteze după adoptarea în această săptămână de către parlament a unor amendamente la legea referendumului şi la cea a exproprierii.

Militanţii afirmă că legislaţia a fost modificată în beneficiul investitorului, însă guvernul neagă.

Rio Tinto a descoperit în 2006 rezerve de litiu în regiunea Loznica.

Compania vrea să investească 2,4 miliarde de dolari în acest proiect, a declarat la sfârşitul lui octombrie Vesna Prodanovic, directoarea Rio Sava, filiala Rio Tinto în Serbia.

Conform unui plan financiar prezentat recent de companie, exploatarea litiului ar putea aduce Serbiei un profit anual 'direct' de 627 milioane de dolari şi genera în plus 885 milioane de dolari în sectoarele conexe.

'Nimic nu se va întâmpla fără decizia poporului', a afirmat miercuri preşedintele sârb Aleksandar Vucic, dând asigurări că guvernul va analiza mai întâi proiectul înainte de a organiza un referendum.

Noua lege a referendumului nu mai prevede o participare necesară de 50% dintre alegători pentru validarea rezultatului, informează Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.