Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Explodează 'puroiul' în Serviciul de Securitate al Ucrainei: se anunță posibile dosare penale

SBU

Ivan Bakanov a fost revocat din funcția de șef al Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) în urmă cu două zile de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, o mutare care a surprins pe toată lumea.

Zelesnki invoca în motivele sale suspiciuni de „trădare”: „O astfel de serie de infracțiuni împotriva bazelor securității naționale a statului și legăturile care au fost înregistrate între angajații agențiilor de aplicare a legii din Ucraina și serviciile speciale ale Rusiei ridică întrebări foarte serioase pentru liderii relevanți. Fiecare dintre aceste întrebări va primi un răspuns adecvat”, a precizat Zelenski”, spunea Zelenski în motivele sale.

Discuții despre posibile dosare penale

Nu este exclus ca în perioada următoare Ivan Bukanov să aibă dosar penal. Asta dacă judecăm după ultima declarație a lui Fiodor Venislawsky, membru al Comisiei pentru securitate națională, apărare și informații din Rada Supremă din Ucraina. Oficialul ucrainean nu exclude procedurile penale ca urmare a deciziilor de personal din SBU:

„Fără îndoială, după efectuarea întregului audit, a unei anchete oficiale, este posibil ca o serie de alte decizii de personal care vor fi luate în aceste zile la cel mai înalt nivel să aibă probabil un fel de continuare sub forma procedurilor penale. În ceea ce privește activitățile liderilor individuali, inclusiv ale departamentelor regionale individuale din sudul Ucrainei, există o mulțime de întrebări și nu toți primim răspunsul care ar satisface din punct de vedere al argumentării, circumstanțelor etc.

În acest moment, au existat multe plângeri împotriva activităților anumitor unități ale SBU și departamentelor regionale individuale, inclusiv a celor ale membrilor Comitetului. Am auzit conducerea SBU la ședința comisiei, întrebările pe care deputații le-au pus despre evenimentele din primele zile ale războiului și evenimentele din cele 4 luni de război, nu întotdeauna răspunsurile au fost cele care i-au mulțumit pe deputații poporului", a spus Venislawsky, citat de Ukrinform.

Într-un mesaj video, președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a spus că auditul de personal din cadrul Serviciului de Securitate al Ucrainei este în curs de desfășurare, iar „problema” concedierii a 28 de funcționari în legătură cu rezultatele nesatisfăcătoare ale muncii este în curs de soluționare.

Legături suspecte ale șefului SBU

Bakanov, fostul șef al SBU, a fost suspendat de Zelensky în temeiul articolului 47 din Carta disciplinară a Forțelor Armate ale Ucrainei. Acesta prevede neîndeplinirea sau îndeplinirea necorespunzătoare a îndatoririlor oficiale care au provocat victime umane, alte consecințe grave sau au creat o amenințare de apariție a unor astfel de consecințe.

Potrivit Strana.ua, Oleg Kulinich, fostul șef al SBU din Crimeea, care a fost reținut la 16 iulie, era un apropiat al lui Bakanov și era asistentul acestuia în momentul arestării. Potrivit surselor portalului, Bakanov nu era la curent cu pregătirea operațiunii de reținere a lui Kulinici, la acțiunile operative participând șeful adjunct al SBU, Vasili Malyuk.

Potrivit unor surse din Ukrainska Pravda și RBC Ucraina, fostul șef al SBU din Crimeea este suspectat de trădare (articolul 111 din Codul penal al Ucrainei, acesta poate fi condamnat la 15 ani de închisoare). El a condus departamentul regional al serviciilor speciale din octombrie 2020, la 2 martie anul acesta, Zelensky l-a concediat.

Ivan Bakanov este prietenul lui Zelenski de multă vreme. Acesta i-a condus în trecut compania de divertisment și apoi campania prezidențială.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.