Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Explozia barajului de la Nova Kahovka: Propunerea lui Erdogan pentru Putin și Zelenski

warontherocks.com
erdogan

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan le-a propus miercuri preşedinţilor Ucrainei şi Rusiei, Volodimir Zelenski, respectiv Vladimir Putin, crearea unei comisii internaţionale de anchetă care să elucideze ansamblul aspectelor legate de distrugerea barajului de la Nova Kahovka, în sudul Ucrainei, relatează France Presse, potrivit Agerpres.

În cursul unei discuţii telefonice cu omologul său ucrainean Volodimi Zelenski, "preşedintele Erdogan a declarat că o comisie ar putea fi creată cu participarea unor experţi din partea părţilor beligerante, a Naţiunilor Unite şi a comunităţii internaţionale, inclusiv a Turciei", a anunţat preşedinţia turcă într-un comunicat de presă.

Această comisie ar putea efectua o "anchetă aprofundată cu privire la distrugerea barajului de la Kahovka", a precizat Ankara.

Volodimir Zelenski a subliniat miercuri că în discuţiile cu Erdogan a abordat "consecinţele umanitare şi de mediu" ale inundaţiilor provocate în sudul Ucrainei de distrugerea barajului de la Kahovka.

"Am discutat despre consecinţele umanitare şi de mediu ale actului terorist rusesc de la centrala hidroelectrică Kahovka, inclusiv despre riscurile pentru centrala nucleară din Zaporojie", a declarat Zelenski pe Twitter, precizând că, în cursul acestei convorbiri telefonice, i-a prezentat omologului său turc 'o listă de nevoi urgente pentru a face faţă catastrofei".

Erdogan, care ulterior a avut o convorbire telefonică cu preşedintele rus Vladimir Putin, speră că această anchetă va permite "îndepărtarea tuturor suspiciunilor", a subliniat preşedinţia turcă într-un comunicat separat.

În cursul discuţiei telefonice cu omologul său turc, Putin a denunţat distrugerea barajului Kahovka, în zona ocupată de Rusia în regiunea Herson, calificându-l drept "un act barbar" din partea Kievului, a indicat Kremlinul într-un comunicat.

"Actul barbar care a vizat distrugerea centralei hidroelectrice Kahovka în regiunea Herson a condus la o catastrofă de mediu şi umanitară pe scară largă", a afirmat Putin, conform aceluiaşi comunicat.

Moscova şi Kievul îşi pasează una alteia responsabilitatea pentru atacul asupra barajului care alimenta cu apă Crimeea, anexată în 2014 de Rusia, şi care se afla pe ruta potenţială a trupelor ucrainene spre recucerirea teritoriilor ocupate.

Distrugerea barajului a antrenat deversarea unor torente de apă în Nipru, forţând mai multe mii de civili să părăsească zonele inundate şi stârnind temeri legate de un dezastru ecologic.

Turcia, ţară membră NATO, a reuşit de la începutul invaziei ruse în Ucraina în februarie 2022, să menţină relaţii bune atât cu Kievul, cât şi cu Moscova.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.