Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Explozia prețurilor la materiale de construcții - UDMR anunță că problema a fost rezolvată pe termen lung

rmdsz
balastiera nisip materiale constructii

Camera Deputaţilor a adoptat, decizional, în plenul de miercuri proiectul de lege privind aprobarea ordonanţei de urgenţă elaborată de ministrul Dezvoltării Cseke Attila care rezolvă pe termen lung problema creşterii preţurilor materialelor de construcţii, informează UDMR, într-un comunicat de presă.

Liderul deputaţilor UDMR Csoma Botond a declarat că, în lipsa acestei măsuri, multe lucrări, care sunt finanţate din bani publici ar fi fost suspendate din cauza creşterii preţurilor materialelor de construcţii.

„UDMR a găsit o soluţie la această problemă, astfel România este printre primele ţări la nivel internaţional, care a implementat o soluţie privind creşterea preţurilor materialelor de construcţii. Soluţia elaborată de către ministrul dezvoltării nu este doar o soluţie temporară, ci una de termen lung, care oferă o metodologie simplă şi aplicabilă pentru toate cazurile”, a explicat Csoma Botond.

El a atras atenţia asupra faptului că preţurile crescute ale materialelor de construcţii a fost influenţată în mare măsură de pandemie, deoarece companiile în domeniul construcţiilor au acumulat aceste materii prime, temându-se că nu îşi vor putea finaliza lucrările, astfel încât această solicitare uriaşă a condus la o explozie a preţurilor.

În intervenţia avută în plenul Parlamentului, viceliderul deputaţilor UDMR Benedek Zakariás a spus că criza din domeniul construcţiilor afectează cel mai mult autorităţile locale.

„Lucrările iniţiate de autorităţile noastre locale au fost periclitate, în principiu investiţiile finanţate din fonduri publice. Actul normativ adoptat astăzi rezolvă această situaţie nefericită. Ordonanţa de Urgenţă elaborată de către ministrul Cseke Attila a intrat în vigoare începând cu data de 3 septembrie, după ce a fost adoptat de Guvern, astăzi fiind adoptată şi în Parlament”, a conchis Benedek Zakariás, conform sursei citate.

Conform actului normativ adoptat, constructorii au acum posibilitatea ca, prin încheierea unui act adiţional la contract, cu acordul beneficiarului, respectiv al UAT-ului, în cazul contractelor aflate în execuţie, să modifice preţul materialelor de construcţii stabilite în contractul iniţial, în funcţie de statisticile oficiale ale INS. În condiţiile apariţiei unor costuri suplimentare, în cazul proiectelor cu finanţare naţională, autorităţile locale pot depune cereri la ministerul de resort, care finanţează proiectul, pentru acoperirea acestora.

În cazul contractelor de finanţare semnate după intrarea în vigoare a actului normativ, măsura va fi obligatorie, nu doar la cererea contractanţilor, şi se va aplica la toate contractele de finanţare, exceptându-le pe cele care au şi în prezent clauză de ajustare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.