Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Explozie de speculații în urma morții lui Prigojin: se vehiculează de la ipoteza înscenării accidentului până la decorarea sa postum de către Putin

dnyuz.com
prigojin

Rușii au avut dintotdeauna o înclinație pentru zvonuri și conspirații, susținute de prezumția că știrile oficiale sunt profund falsificate de Kremlin. Prin urmare, nu este surprinzător faptul că, la câteva ore de la primele informații despre prăbușirea unui avion cu un personaj atât de cunoscut precum Evgheni Prigojin pe lista pasagerilor, speculațiile s-au răspândit ca un foc de paie siberian, scrie New York Times.

Poate că acesta nu se afla în avion și și-a înscenat moartea pentru a dispărea. Sau poate că președintele Vladimir Putin îl ținea acum pe Prigojin într-o temniță secretă. Sau ucrainenii asupra cărora și-a dezlănțuit mercenarii au aruncat avionul în aer.

Nimic nu părea imposibil cu Prigojin, un raketeer devenit casier și apoi războinic și prieten al lui Putin, care și-a trimis mercenarii din Grupul Wagner într-un marș îndrăzneț asupra Moscovei în iunie pentru a regla conturile cu liderii militari ai Rusiei. Nu au lipsit persoanele care probabil că i-au dorit moartea, inclusiv aceiași lideri militari ruși, sau ucrainenii, sau rebelii africani și sirieni sălbăticiți de mercenarii săi.

Dar, așa cum se întâmplă atât de des în cazul atrocităților din Rusia lui Putin, probabil că accidentul aviatic a fost exact ceea ce părea a fi: asasinarea unui rival incomod de către conducătorul nemilos. Este posibil ca acest lucru să nu fie niciodată dovedit; Putin poate alege să îl onoreze postum pe Prigojin ca patriot sau, cel puțin, să dea vina pentru moartea sa pe răufăcătorii săi favoriți, pe "fasciștii" ucraineni și pe un Occident înșelător și degenerat. Dar, pentru moment, majoritatea observatorilor cred că dovezile, motivul și mijloacele îl indică pe Vladimir Putin.

Era Putin nevoit s-o facă?

În logica brutală a guvernării dictatoriale, Putin nu ar fi avut de ales. Deși Prigojin a avut grijă să afișeze o fidelitate totală față de președinte chiar și atunci când a ordonat forțelor sale un "marș pentru dreptate" în iunie, a fost o rebeliune deschisă împotriva guvernării lui Putin, iar prima reacție publică a președintelui a fost să avertizeze, fără a-l numi pe Prigojin, că cei care au pregătit revolta "au trădat Rusia". În lexiconul lui Putin, aceasta este o condamnare la moarte. El este Rusia.

Putin a jucat consecințele cu aceeași viclenie care l-a menținut la putere timp de peste 20 de ani, permițându-i conducătorului de război să plece în Belarus după răzvrătire, renunțând la acuzațiile formale împotriva sa, invitându-l la o discuție de trei ore la Kremlin, apoi lăsându-l liber să se deplaseze prin Rusia.

Prigojin părea să concluzioneze că a fost iertat. El a pretins că și-a făcut apariția la un summit Rusia-Africa din Sankt Petersburg, deși nu există nicio dovadă fermă că a fost acolo. Apoi, cu două zile înainte de prăbușirea avionului, a lansat un nou videoclip de recrutare pentru Grupul Wagner, care ar fi fost filmat în Africa. Pe fundalul unui câmp pustiu, Prigojin a apărut îmbrăcat în echipamentul complet de comando pe care îl prefera pentru astfel de videoclipuri înainte de revoltă.

"Lucrăm", a intonat el în mârâitul său de tip dur. "Temperatura 50 plus, așa cum ne place nouă. Wagner efectuează operațiuni de recunoaștere și căutare (RSO). Făcând ca Rusia să fie și mai mare pe toate continentele, iar Africa și mai liberă."

După această demonstrație de bravadă, Putin se pare că a făcut prima mișcare miercuri - la două luni de la revoltă - când generalul Serghei Surovikin, fost comandant al operațiunii din Ucraina, a fost retrogradat. El dispăruse din atenția publicului imediat după revoltă. Iar după ora 18.00 în acea seară, avionul lui Prigojin - un avion de execuție pe care îl folosea frecvent și despre care se spune că este același cu care a zburat în Belarus după revolta eșuată - a dispărut de pe cer.

Soarta lui Prigojin a fost pecetluită în urmă cu două luni

O înregistrare video neconfirmată a incidentului, postată online, arată cum avionul se prăbușește pe pământ, evident cu o singură aripă. Iar martorii au declarat că au auzit două explozii, ceea ce ridică posibilitatea ca avionul să fi fost doborât de o baterie antiaeriană. La scurt timp după aceea, presa oficială a raportat că Prigojin se afla pe lista celor șapte pasageri și trei membri ai echipajului aflați la bord. Au existat rapoarte potrivit cărora comandantul militar al Grupului Wagner, Dmitri Utkin, despre care se spune că este un admirator deschis al Germaniei naziste, se afla, de asemenea, la bord.

Concluzia aparent inevitabilă este că soarta lui Prigojin a fost pecetluită în urmă cu două luni. Oricare ar fi cauza acestei prăbușiri, armata de lingăi și acoliți ai lui Putin va înțelege cu siguranță mesajul: Nici o cantitate de lingușeală, la care dl Prigozhin a fost un maestru, și nici o lungă istorie de servicii loiale, fie că a furnizat hrană pentru Kremlin sau a condus o armată privată, nu va fi suficientă pentru a proteja pe oricine care se întoarce împotriva donului.

De mult timp a fost clar că, în Rusia lui Putin, trădarea este de neiertat. Poloniul radioactiv folosit pentru a-l ucide pe un dezertor KGB, Alexander Litvinenko, și agentul neurotoxic Novichok folosit într-un atentat asupra altuia, Serghei Skripal, au fost menite să nu lase nicio îndoială cu privire la cine a făcut-o sau de ce. Iar eforturile de a-l reduce la tăcere pe cel mai tenace adversar al său, Alexei Navalny, printr-o tentativă de otrăvire și o sentință draconică la închisoare, sunt semne clare ale intoleranței aproape totale față de orice disidență.

Nevoia de a impune loialitatea personală a devenit și mai critică odată cu invazia Ucrainei, o operațiune legată direct de Putin, care acumulează un cost teribil în vieți, comori și poziție internațională.

Având în vedere istoricul sordid al  lui Prigojin, rămâne posibil ca noi și poate surprinzătoare dezvăluiri despre acest accident să fie încă în curs. Dar dacă se va dovedi că nu a fost opera lui Putin, ar putea fi doar pentru că cineva i-a luat-o înainte.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.