Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

EXPLOZIV: Guvernul Cioloș, CADOU pentru ministrul Toader. Poate să îi EVALUEZE pe Kovesi și Lazăr

justitie drept

Ministrul Justiției are mai multe atribuţii în domeniul parchetelor și ar putea decide schimbarea șefilor de parchete, în urma unei Ordonanţe de Urgenţă din 16 noiembrie 2016, dată de Cabinetul Cioloș, a anunțat fostul ministru al Justiției, Cristian Diaconescu, într-o emisiune la Realitatea TV. El a explicat că prin OUG 78 a fost modificat articolul 69 din legea 304 din 2004. Precizările lui Cristian Diaconescu vin după ce ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat luni că are dreptul şi obligaţia de a verifica eficienţa managerială şi modul de îndeplinire a atribuţiilor de serviciu de către procurorul general, Augustin Lazăr, şi procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, potrivit legii privind organizarea judiciară.

Rareș Bogdan, scenariu INCENDIAR: Nu Iohannis o va demite pe Kovesi, ci Tăriceanu

„S-a invocat articolul 69 din Legea 304 din 2004. Ceea ce domnul ministru al Justiției invocă este o prevedere introdusă recent printr-o Ordonanță de Urgență. Eu știam că astfel de texte nu puteau încăpea în acel act normativ, pentru că exista o filosofie anume, iar textul destul de stângaci din punct de vedere juridic, după părerea mea,  readucea politicul, adică ministrul Justiției, în a controla sistemul parchetelor. Textul a fost introdus printr-o OUG de guvernul tehnocrat, OUG nr. 78 din 16 noiembrie 2016. În mod interesant se păstrează celelalte prevederi din vechea reglementare în sensul că un control din partea ministrului n-ar putea să se refere decât la eficiența managerială, la modul în care procurorii își îndeplinesc atribuțiile de serviciu. (...) De ce a fost nevoie ca în preajma alegerilor din 2016, guvernul tehnocrat să introducă o nouă prevedere? A trecut neobservat, n-am auzit sistemul judiciar să aibă vreo reacție! Și de ce a fost nevoie să-l reintroducem în discuție pe ministru ca având o anumită atribuțiune?”, a declarat Cristian Diaconescu, la Realitatea Tv.

Ministrului Justiţiei are acum mai multe atribuţii în domeniul parchetelor. Conform legii din 2004, ministrul Justiţiei nu putea controla măsurile dispuse de procurori în timpul urmăririi penale, dar guvernul tehnocrat i-a dat atribuţii sporite în acest sens.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.