DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

EXPLOZIV Personaje, activități `subterane`, interese și modalități `de lucru` ale ex-ministrului Chesnoiu - Dedesubturile mega-dosarului de corupție

Gov.ro
adrian chesnoiu

În iunie 2022 anchetatorii DNA Timișoara, prin șeful DNA, procurorul-șef Crin Bologa, solicitau procurorului general al PICCJ sesizarea Camerei Deputaților pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale față de o persoană, deputat în Parlamentul României, la data faptelor și în prezent având funcția de ministru, pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, instigare (sub forma participației improprii) la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații ce nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii pentru altul de foloase necuvenite (patru infracțiuni).

Ulterior Direcția a dezvăluit public faptul că este vorba despre fostul ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale, care la momentul intrării în colimatorul anticorupție era și deputat.

„În perioada 09 februarie – 11 aprilie 2022, ministrul ar fi determinat o persoană din subordine, la vremea respectivă membru în mai multe comisii de examinare, să-i furnizeze unui coleg (persoană de încredere a ministrului) o parte din subiectele concepute pentru probele scrise ce urmau a fi susținute cu ocazia organizării a patru concursuri pentru ocuparea unor posturi de: consilier clasa I, șef serviciu, director executiv adjunct și director executiv ai unor direcții județene”, se arăta în comunicatul DNA de la acea vreme.

„Subiectele respective ar fi ajuns ulterior la patru candidați “agreați” dintre care, în urma susținerii probelor scrise și orale, doar trei au promovat concursurile respective.

De menționat este faptul că, la intervenția directă a ministrului, în cazul unuia dintre candidați, membrii comisiei ar fi fost nevoiți să-l promoveze pe acesta în condițiile în care nu obținuse un punctaj corespunzător. Ca urmare a acestui demers, persoana respectivă a fost numită în funcția de șef serviciu, obținând până în prezent venituri salariale în valoare de 33.782 lei”, mai notau procurorii atunci.

STIRIPSURSE va prezenta în continuare, în exclusivitate, detaliile, dedesubturile, acestui mega-dosar de corupție cu ex-ministru la centru și va arăta ițele încurcate ale „prieteniilor„ de partid.

STIRIPESURSE a intrat inclusiv în posesia informației că în dosar, potrivit probelor existente, ar exista o legătură care ar conduce către un actual ministru PSD aflat în funcție. Se pare că pentru acest demnitar ex-ministrul Chesnoiu ar fi recurs la metode „neortodoxe„ privind modalitatea de participare la concurs a unui pretins apropiat al ministrului aflat în prezent în funcție.

Protagoniști

În 7 decembrie 2022 anchetatorii DNA Timișoara l-au deferit justiției, în stare de libertate pe ex-ministrul Ionuț Adrian Chesnoiu pentru patru fapte de instigare (sub forma participației improprii) la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații ce nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii pentru altul de foloase necuvenite, și pentru o faptă de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

Alături de acesta vor mai răspunde în fața judecătorilor ICCJ Andrei Cristian Răducan, la data faptelor director general adjunct în cadrul MADR, pentru patru fapte de complicitate la infracțiunea de folosire în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii pentru altul de foloase necuvenite, Aurel Sandu, fost șef serviciu în cadrul MADR, Cosmin Mihai Corobea, fost consilier clasa I în cadrul MADR, Mihai Pârv, fost director executiv adjunct gradul II la Direcția pentru Agricultură Județeană Arad și Cătălin Ionuț Lăscaie, la data faptelor și în prezent consilier județean în cadrul Consiliului Județean Dâmbovița și vicepreședinte al unei organizații județene de partid.

Turnați „oral„ de o șefă din minister

În dosarul aflat acum pe masa judecătorilor ICCJ se arată cum Chesnoiu „și Compania„ ar fi fost dați în vileag procurorilor DNA Timișoara de către o persoană cu funcție de conducere din MADR.

Această persoană ar fi sesziat faptul că fostul ministru dorește să „pună cu penseta„ o persoană astfel că i-a cerut sistematic ulterior să procedeze nelegal în raport cu legile și regulamentele aflate la acel moment în vigoare.

Între altele șefa din MADR le-a povestit anchetatorilor anticorupție cum ar fi fost pusă să încalce regulile de concurs, să modifice acte și în esență „tot ce era necesar„ pentru ca persoana „de interes„ să treacă cu brio un concurs de accedere în minister.

STIRIPESURSE va prezenta în materialele următoare cine este ministrul care ar fi „apelat„ la ex-ministrul Chesnoiu, cine sunt „favorizații„ pentru care ex-demnitarul este acum judecat la ICCJ, și cum au reușit anchetatorii DNA Timișoara să dovedească susținerile angajatei MADR.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.