DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Exportul bulgar către România a crescut cu peste 40 la suta

ue bulgaria romania

Exportul Bulgariei către România a crescut cu peste 40% în primele zece luni ale anului trecut și sare de 4 miliarde de euro. Acest lucru a devenit clar în cadrul unei întâlniri dintre ministrul bulgar al economiei și industriei, Nikola Stoianov, și Ambasadorul României în Bulgaria, Excelența Sa Brândușa Ioana Predescu.

„Schimburile comerciale în aceeași perioadă s-au ridicat la 7,247 miliarde de euro, depășind previziunile noastre inițiale de 7 miliarde de euro pentru întregul an 2021”, a subliniat ministrul Stoianov. Companiile bulgare sunt deja lideri în anumite ramuri ale pieței românești și au o pondere semnificativă în asigurări și chiar în creditare în România. „Investițiile bulgare în România sunt de câteva ori mai numeroase decât investițiile românești în Bulgaria, iar aceasta este o tendință pe care sper să o schimbăm prin eforturi comune”, a adăugat Nikola Stoianov.

Cele două țări au convenit asupra mai multor inițiative comune în 2023, pentru a stimula schimburile comerciale și investițiile între cele două țări. De asemenea, este planificată organizarea unei reuniuni a Grupului de lucru cu experți din cele două ministere economice în a doua jumătate a anului 2023 pentru consultări și cooperare în vederea intensificării cooperării economice bilaterale.

Bulgaria și România pot face schimb de experiență în dezvoltarea parcurilor industriale și în politicile de atragere a investițiilor, s-a comentat în cadrul întâlnirii. Excelenta Sa Brândușa Predescu a prezentat experiența lor de screening permanent al investițiilor străine și s-a angajat să ofere mai multe informații.

Un alt subiect de discuție a fost și raportarea indicatorilor de către institutele de statistică din cele două țări. Cele două instituții colaborează pe baza unui memorandum semnat, dar este nevoie de o revizuire mai detaliată a datelor, a subliniat partea română.

La discuția de luni a participat viceministrul bulgar al economiei și industriei, Dimităr Dancev, precum și consilierul economic la Ambasada României în Bulgaria, Radu Moldovan.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.