Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mai hotărâți ca niciodată: exportul de gaze rusești către Europa scade la minimul post-sovietic

rusia/urss

Exporturile de gaze rusești către Europa prin conducte au scăzut la un minim post-sovietic în 2022, deoarece cel mai mare client al său a redus importurile în urma invaziei Ucrainei și ca urmare a faptului că o conductă majoră a fost avariată de explozii misterioase, au arătat datele Gazprom și calculele Reuters, informează dailysabah.com.

Uniunea Europeană, în mod tradițional cel mai mare consumator de petrol și gaze al Rusiei, vorbește de ani de zile despre reducerea dependenței sale de energia rusă, dar Bruxelles-ul a devenit serios după ce Kremlinul a trimis trupe în Ucraina la sfârșitul lunii februarie.

Gazprom, controlată de stat, citându-l pe directorul general Alexei Miller, un aliat de lungă durată al președintelui Vladimir Putin, a declarat că exporturile sale în afara fostei Uniuni Sovietice vor ajunge la 100,9 miliarde de metri cubi (bcm) în acest an. Aceasta reprezintă o scădere de peste 45% de la 185,1 mld. mc în 2021 și include livrările către China prin conducta Power of Siberia, prin care Gazprom a furnizat 10,39 mld. mc anul trecut.

Exporturile directe de gaze rusești către Germania, cea mai mare economie europeană, au fost oprite în septembrie în urma unor explozii la gazoductele Nord Stream din Marea Baltică.

Suedia și Danemarca au concluzionat că patru scurgeri pe Nord Stream 1 și 2 au fost cauzate de explozii, dar nu au precizat cine ar putea fi responsabil. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a calificat avariile drept un act de sabotaj.

Anul trecut, exporturile de gaze rusești prin conducta Nord Stream 1 au totalizat un nivelrecord de 59,2 miliarde de metri cubi.

Cele 100,9 miliarde de metri cubi de livrări prin gazoductul rusesc, pe care Gazprom le definește ca fiind exporturi către "străinătatea îndepărtată", sau în afara fostei Uniuni Sovietice, reprezintă unul dintre cele mai scăzute niveluri de la prăbușirea statului sovietic în 1991. Unul dintre precedentele minime post-sovietice ale Gazprom în ceea ce privește vânzările de gaze către "străinătatea îndepărtată" a fost de 117,4 miliarde de metri cubi în 1995, potrivit Gazprom Export.

Între timp, Rusia și-a mărit vânzările de gaze naturale lichefiate (GNL) pe mare, mai ales datorită uzinei de GNL Yamal din Arctica, condusă de Novatek.

Potrivit organismului guvernamental Rosstat, producția de GNL a Rusiei a crescut cu aproape 10% în perioada ianuarie - noiembrie, ajungând la 29,7 milioane de tone.

Creșterea prețurilor la energie a permis Rusiei să compenseze livrările mai puține de gaze către Europa, iar în primele zece luni ale anului, profiturile din petrol și gaze au crescut cu peste o treime.

Gazprom a mai precizat că producția sa de gaze pentru 2022 este văzută la 412,6 miliarde de metri cubi, în scădere de la 514,8 miliarde de metri cubi în 2021, când a atins un maxim al ultimilor 13 ani.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.