Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Expoziția de fotografie 'România în epoca Regelui Carol al II-lea' va fi vernisată la Academia Română

carol al II-lea

Expoziția de fotografie "România în epoca Regelui Carol al II-lea", care include 450 de imagini ce ilustrează personalitatea monarhului, va fi vernisată joi, la ora 13.00, la Sala Theodor Pallady a Academiei Române din Capitală, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.

La vernisajul expoziției, organizată de Cabinetul de Stampe, Fotografie, Hărţi, vor lua cuvântul acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, și acad. Răzvan Theodorescu, vicepreședinte al instituției.

Cele peste 450 de fotografii expuse sunt organizate în jurul a șase mari teme, ilustrând puternica personalitate a regelui Carol al II-lea și rolul jucat de acesta în dezvoltarea culturală și economică a României, într-o perioadă cu o viață politică internă și internațională agitată, ce nu a fost scutită de crize și nici de greșeli. Temele care alcătuiesc expoziția aduc în prim plan activitatea sa publică: Principele Carol al României - anii de formare ca rege; Carol al II-lea, Rege al României; Academia Română și Regele Carol al II-lea; Cultura română în timpul Regelui Carol al II-lea; Ctitorii regale; Carol al II-lea și politicienii vremii.

Fotografiile redau documentar zece ani din istoria României, perioada 1930 - 1940, marcată de realizări notabile, pe care acad. Răzvan Theodorescu o caracterizează drept "momentul de zenit al vechii Românii": "Cu o economie prosperă, cu o Capitală care înflorea urbanistic şi devenea cel mai internaţional oraş modern al Europei răsăritene, prin demersul unei echipe de arhitecţi de primă mână, deceniul domniei carliste a însemnat, între 1930-1940, momentul de zenit al vechii Românii".

Citește și: Video EXPLOZIV Siegfried Mureșan îl face PRAF pe Klaus Iohannis: A fost de partea celor care au încălcat statul de drept

Expoziția este reprezentativă pentru diferitele aspecte ale vieții sociale și economice, cum sunt lucrările urbane finalizate sau ridicate sub regimul carlist, industria, transportul, comerțul, apariția institutelor de cercetare, dezvoltarea universităților și a fundațiilor culturale, structurile noi din administrarea statală - între care Oficiul Național de Turism, Oficiul Național de Educație Fizică, Ministerul Propagandei -, participarea României la expoziții internaționale cum au fost cele de la Osaka-1931, Bruxelles-1935, Paris-1937, Târgul de la Belgrad-1937. Fotografiile care ilustrează atmosfera vieții politice, grupările fasciste, armata regală, portretele oaspeților străini reconstituie, pentru vizitatorul de astăzi, fragmente ale perioadei interbelice.

Expoziția este o invitație în atmosfera unui stat în plină ascensiune, așa cum remarcă acad. Ioan-Aurel Pop: "Oglinda țării de atunci, cu reflexele sale luminoase și întunecate, nu este, în esență, opera regelui, ci a națiunii române și se cuvine să ne-o asumăm. Regele, ca orice suveran, este însă simbolul acelei lumi. Fotografiile de epocă sau cele actuale, ca și celelalte mărturii despre realități din deceniul aflat în atenție, vorbesc mai bine decât cuvintele".

Imaginile prezentate aparțin unor fotografi foarte cunoscuți în epocă, precum Franz Mandy, Nestor Heck, Alfred Brand, Iosif Berman, Nicolae Ionescu, Ştefan Ignat, Stelian Petrescu, W. Weiss şi unor studiouri fotografice Chaland&Comp, Julietta, Foto Royal. Noutatea expoziției o constituie expunerea, în premieră, a unor cadre realizate de agenţiile fotografice Kestone din Paris şi Underwood and Underwood şi Foto Seal Co. din New-York.

Expoziția va fi deschisă în perioada 7 - 22 noiembrie, putând fi vizitată de luni până vineri, în intervalul orar 10.00 - 16.00.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.