Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Expoziția 'Mattis Teutsch. Avangarda și realism constructiv' va putea fi vizitată, începând de joi, în Capitală

icr.ro
expozitie

Expoziția "Mattis Teutsch. Avangarda si realism constructiv", proiect dedicat operei artistului brașovean Hans Mattis Teutsch, care aparține avangardei istorice europene, va putea fi vizitată, începând de joi, la Rezidența BRD Scena9 din București, potrivit unui comunicat.

Fundația9 prezintă, în perioada 12 septembrie - 25 octombrie, la Rezidența BRD Scena9, expoziția "Mattis Teutsch. Avangardă și realism constructiv". Vernisajul este programat joi, de la ora 19.00.

Născut în Transilvania multietnică, Mattis Teutsch (1884 - 1960) este pictor, grafician, sculptor și teoretician al artei. Asemănat cu pictorul de origine rusă Vassili Kandinsky, numele lui este asociat cu arta abstractă interbelică, pentru care este recunoscut internațional. Începând cu anii 1930, creația sa a continuat într-un constructivism utopic, poziție de avangardă pe care a încearcat să o păstreze, în pofida neînțelegerii, până la sfârșitul vieții, ca apoi să fie perceput ca aproapiat de realismul socialist.

Recuperarea acestei ultime perioade de creație este miza centrală a proiectului prezentat la Rezidența BRD Scena9. Proiectul se fundamentează pe expunerea conținutului cercetării interdisciplinare a artistului Szilárd Miklós asupra lucrărilor realizate de Hans Mattis Teutsch, iar expoziția este curatoriată de Mircea Nicolae.

Cercetarea se axează pe ultima perioadă de producție artistică a lui Mattis Teutsch, desfășurată în România aflată sub regimul comunist. De asemenea, urmărește percepția acestor lucrări în practica muzeală și patrimonială din România și Ungaria, din 1960 până în prezent. Nu în ultimul rând, expoziția reprezintă o alternativă la absența unor cercetări instituționale muzeografice asupra operei târzii a lui Mattis Teutsch.

Citește și: BREAKING Alexandru Cumpănașu a suferit un preinfarct (România TV)

Expoziția va beneficia de lucrări și documente împrumutate din muzee și colecții private, cum ar fi Muzeul de Artă Brașov, Muzeul Național Secuiesc din Sfântu Gheorghe, Colecția Familiei Mattis Teutsch, Brașov, Colecția Irina Lukász, Cluj, Colecția Rechnitzer, Győr, Galeria MissionArt din Budapesta și Arhiva Mattis Teutsch - Tibor Almási, Győr.

De asemenea, expoziția va fi itinerată, în luna ianuarie 2020, la Muzeul Kassák din Budapesta.

Szilárd Miklós a studiat grafică la Universitatea de Artă și Design din Cluj. În prezent, este doctorand la Universitatea de Artă din Budapesta cu o teză despre instituționalizarea artei contemporane din România, cu focus pe festivalurile de performance din anii 1990 și continuarea lor prin arhive. În proiectele sale recente cercetează autori a căror carieră a fost străpunsă de "punctul zero al istoriei". Acestea includ proiecte despre regizorul de filme documentare Ștefan Fischer (Casa Tranzit, 2017) și artistul avangardist Hans Mattis Teutsch (OFF Biennale / Art Encounters, 2017).

Mircea Nicolae este absolvent al Facultății de Litere, Universitatea București și a obținut un Master în Antropologia Spațiului Sacru de la Institutul de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu. În prezent, este doctorand la Universitatea Națională de Arte cu o teză despre muncă și libertate artistică, pentru scena de artă din România, între 1944 și 2010. În practica sa artistică dintre anii 2006-2009, Mircea Nicolae a dezvoltat o serie de o sută de intervenții în spațiul public și în spații părăsite. Prin gesturi anonime, acestea investigau structura socio-politică a orașului București, dar și spațiul mai intim al istoriei afective personale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.