Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Expoziții, târguri, concerte și filme, la cea de-a șaptea ediție a Zilelor Țăranului Român, care se va desfășura, între 12 și 22 septembrie, în București

trecator.ro
MTR

Muzeul Naţional al Țăranului Român din București sărbătorește începutul toamnei cu expoziții noi, târguri, concerte și filme, în perioada 12 - 22 septembrie, potrivit unui comunicat.

Ca la fiecare început de toamnă, în preajma sărbătorii Înălțarea Sfintei Cruci, cunoscută în popor și ca Ziua Crucii, Muzeul Național al Țăranului Român sărbătorește cu expoziții noi, târg de icoane, muzică și filme.

Citește și: Noi declarații făcute de Traian Băsescu! ‘Trebuie să mă apăr’

Astfel, pe 12 septembrie, de la ora 18.00, la Sala Irina Nicolau va putea fi vizitată expoziția de tapiserie și colaj textil a Celei Neamțu "Restituiri". Tapiseriile Celei Neamțu încântă prin virtuțile definitorii ale artei, artista izbutind să ducă mai departe tradiția nobilă a genului, inovând prin împletirea originală a țesăturii pe vertical (haute-lisse) cu broderia din care a preluat novator nodul de la Putna.

Târgul iconarilor și al meșterilor cruceri va avea loc în perioada 13 - 15 septembrie și va expune și prezenta sfinți protectori, heruvimi, crucea în variante închipuite și zugrăvite pe icoane de lemn, icoane pe sticlă, icoane de vatră, crucițe, cruci de mână, pristolnice, miniaturi religioase, izvoade, pecetare, mozaicuri, obiecte și lucrări care se înscriu în teritoriul artei sacre.

Citește și: EXCLUSIV Dumitru Coarnă dezvăluie mutarea pe care o pregătește Guvernul: ‘Vrea să subordoneze total Poliția’/Legea pe care vrea s-o schimbe șeful MAI

Pe 13 septembrie, de la ora 16.00, pr. conf. dr. Radu Petre Mureșan, paroh la Biserica Izvorul Tămăduirii Mavrogheni, va vorbi despre Sfânta Cruce, păzitoarea creștinilor.

De asemenea, pe 14 septembrie, vor fi sărbătorite Zilele Europene ale Patrimoniului. Echipa de la Arhiva de Imagine a instituției va prezenta informații despre fundamentele unei arhive și, în general, ale unui muzeu, necesare pentru durabilitate. Discuțiile despre patrimoniu și obiectele dintr-un muzeu vor avea loc pe peluza din fața instituției, între orele 15.00 - 18.00.

În această vară, Muzeul Țăranului a lansat prima platformă digitală participativă dedicată unei arhive muzeale românești, "Rețelele Privirii, un spațiu virtual dedicat explorării și cercetării colaborative". Muzeul aduce, astfel, obiectul de arhivă mai aproape de oameni, printr-un design interactiv și o serie de funcții, materiale și "locuri" dedicate. Care este drumul pe care îl parcurge o imagine din sertarul de arhivă până în "cămara" digitală? Cum se construiește și care sunt provocările unui astfel de parcurs? Pe 18 septembrie, de la ora 18.30, vor fi prezentate și dezbătute sensul, funcționarea și etapele de creare ale unei platforme muzeale ce are la bază un model de curatoriat digital participativ, în cadrul conferinței "Rețele arhivistice: expunerea online a colecției Aurel Bauh", susținută de Viviana Iacob.

Citește și: Teodorovici declară! ‘Cred că este o dovadă de iresponsabilitate’

În fiecare sâmbătă, de la ora 11.00, copiii din corul Cantus Mundi vor susține concerte în fața bisericuței din lemn, prin proiectul "Orașul cântă", dezvoltat ca program asociat Festivalului Internațional George Enescu 2019 (31 august - 22 septembrie).

Tot în această perioadă, publicul cinefil este așteptat la Cinema Muzeul Țăranului, unde vor avea loc proiecții în cadrul Retrospectivei Anonimul 16, Festivalului Pelicula și al evenimentului "Un secol de cinema românesc la București".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.