Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Expoziţia de fotografie 'Mesaje săpate în piatră' a Muzeului Municipiului Bucureşti, prezentată la Casa Băniei

facebook.com
Muzeul Municipiului București

Expoziţia de fotografie "Mesaje săpate în piatră" a Muzeului Municipiului Bucureşti, în care sunt prezentate cruci din piatră din Capitală care nu au caracter funerar, va fi vernisată, joi, 8 februarie, la Secţia de etnografie Casa Băniei a Muzeului Olteniei din Craiova.

Potrivit organizatorilor, expoziţia face parte dintr-un proiect al muzeului din Bucureşti care urmăreşte valorificarea patrimoniului cultural material al Capitalei prin fotografierea şi fişarea fiecărei cruci cu scopul de a se evidenţia funcţia acestora, multe fiind unice în peisajul bucureştean, şi introducerea într-un website cu caracter de bază de date, potrivit Agerpres.

"Patrimoniul istorico-cultural pe care îl deţine Bucureştiul este unul pe cât de vast pe atât de necunoscut. Un segment al acestui patrimoniu îl reprezintă crucile din piatră, monumente care transmit în timp un mesaj. Bucureştiul deţine în prezent un important număr de cruci din piatră a căror importanţă este aceea că ne transmit informaţii despre stilul de viaţă al orăşenilor veacurilor trecute, despre evenimentele la care au fost martori locuitorii săi, aşa cum sunt războaiele, epidemiile, conflictele sociale sau cele de natură juridică. Acestea sunt documente epigrafice şi au atât caracter religios, în special atunci când era solicitat ajutorul divin al celor pomeniţi, cât şi laic, atunci când inscripţia avea rolul de a consemna o victorie militară, stabilirea unui hotar sau construirea unui edificiu, fiind făcute la comanda unui domnitor, a unui înalt prelat sau mare dregător, a unui negustor ori a unui breslaş meşteşugar. Au existat situaţii în care au fost realizate la comanda comunităţii locale, în special în cazul crucilor de fântână, când membrii comunităţii îşi treceau numele pe cruce pentru pomenirea ulterioară", susţin reprezentanţii Muzeului Municipiului Bucureşti.

Aceştia mai spun că de-a lungul timpului o parte dintre vechile cruci din Bucureşti au dispărut, iar altele au fost mutate fără ca această acţiune să fie şi menţionată în documentele vremii, punând astfel probleme atât în localizarea lor cât şi în rolul iniţial.

"A fost o vreme când crucea din piatră era o prezenţă permanentă în mahalalele bucureştene, fiind repere importante în cadrul acestor comunităţi. Mai mult decât atât, a existat şi un cartier care a purtat numele de 'Crucea de piatră'. Troiţele sau crucile sunt singurele monumente medievale care au rezistat timpului, fiind remarcate de călătorii străini încă de la jumătatea secolului al XVII-lea, care constatau numărul mare de cruci aflate în arealul bucureştean, dar şi varietatea acestora: din piatră ori din lemn, de mari dimensiuni, scrise de sus până jos sau pictate cu chipurile unor sfinţi", menţionează sursa citată.

Expoziţia tematică "Mesaje săpate în piatră" va putea fi vizitată la Casa Băniei în perioada 8 februarie - 15 aprilie 2024.v

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.