Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Expoziţia 'Flora sălbatică a Transilvaniei', proiectul susținut de Prințul Charles, în premieră la MNAR

Inquam Photos / Manases Sandor
Inquam Printul Charles

Flora sălbatică a Transilvaniei, proiectul inițiat de Prințul Charles de Wales, face obiectul unei expoziții prezentate în premieră în România la Muzeul Național de Artă al României, începând de vineri, până pe 5 mai, potrivit mediafax.

Expoziția „Flori sălbatice din România. O istorie botanică”, curator Irina Neacșu, aduce în premieră în România albumul floral regal ”The Transylvania Florilegium”, un proiect inițiat de Prințul Charles de Wales, care documentează flora sălbatică din Transilvania.

Citește și: Tun la capitolul imagine! Eugen Teodorovici dă o lovitură cu impact major

Evenimentul este organizat de Societatea Română a artiștilor Botanici și Muzeul Național de Artă al României, în parteneriat cu BASF

„Există ceva magic în acest peisaj extraordinar – în dealurile lui unduitoare, pădurile, râurile și pășunile, satele lui medievale. Și oamenii lui“, spune Charles de Wales în prefața albumului.

Citește și: RCS&RDS a demolat concurența! Zeci de mii de români au făcut asta – Lovitură pentru Telekom, Vodafone și Orange

Albumul este rezultatul unui efort de studiu de aproape 6 ani, care a adus împreună biologi botaniști și artiști botanici din toată lumea. În total, peste 70 de artiști, designeri și meșteșugari au fost implicați în producerea acestui album, care reprezintă, în același timp, un document-arhivă, păstrător al bogăției patrimoniului natural românesc, și o pledoarie îndreptată înspre protejarea și conservarea acestor comori naturale atât de firave.

„În urmă cu mai puțin de un an, ASR Prințul de Wales ne făcea onoarea de a revizita muzeul nostru pentru o documentare asupra acuarelelor lui Amedeo Preziosi. Preocuparea Prințului pentru arta acuarelei, tehnică pe care o practică cu multă îndemânare, dar și pentru natură, sunt binecunoscute. Într-o fericită formulă, această expoziție aduce laolaltă acuarela și subiectul botanic în cele două abordări ale sale, cea morfologică, descriptivă, și cea artistică, prin opere realizate de artiști botanici contemporani și prin picturi ale unor importanți artiști români din secolele XIX și XX, precum: Theodor Aman, Nicolae Grigorescu, Samuel Mutzner, Nicolae Tonitza, Theodor Pallady etc. Studiul botanic a reprezentat un domeniu care a preocupat mari artiști încă din secolul al XV-lea, de la Leonardo da Vinci și Albrecht Dürer, oferind o sursă generoasă de inspirație pentru compozițiile artiștilor din toate epocile. Astăzi, ilustrația botanică veche, cea a secolelor XVII și XVIII, este colecționată cu ardoare mai ales pentru pentru valențele sale decorativ-artistice, fără ca latura șiințifică să-și fi pierdut din actualitate”, a declarat Liviu Constantinescu, Director General interimar al Muzeului Național de Artă al României.

Citește și: Dezastru pentru Liviu Dragnea! A primit lovitura de grație – Anunț făcut de Rareș Bogdan

Concepută ca un dialog între pictura florală și ilustrația botanică, de tip științific, expoziția prezintă opere ale marilor pictori români, de la impresioniști, precum Nicolae Grigorescu, Ioan Andreescu, sau Alexandru Satmari, la Ștefan Luchian, Nicolae Tonitza, Theodor Pallady, Theodor Aman, Eustațiu Stoenescu, Samuel Mützner, până la contemporanii Alexandru Ciucurencu și Ion Țuculescu. Alături de picturile florale ale acestora, vizitatorii pot admira lucrări ale uneia dintre primele artiste botaniste din România, Angiolina Santocono, care a ilustrat câteva mii de reprezentări ale plantelor spontane din flora României, și a cărei operă a pus bazele Muzeului botanic al Grădinii Botanice „D. Brandză” din București.

Totodată, în cadrul expoziției se regăsesc lucrări aparținând inițiatoarei acestui proiect, Irina Neacșu: "Expoziția este o introducere în arta botanică contemporană și în valoarea acestui gen. Readucem în lumină teme florale și de peisaj și vorbim astfel despre un filon emotiv specific, dincolo de criterii estetice, a artiștilor din toate timpurile, care au găsit inspirația în subiecte legate de natură. A avea clasici ai picturii românești alături de artiști contemporani internaționali este un gest de a explica subiectul florilor sălbatice din România printr-o anulare a granițelor stilistice, și mai degrabă printr-o conectare la structura profundă a subiectului în sine. De altfel, această expoziție este inițiată în urma observării unui interes crescând în România pentru arta botanică și pentru subiecte florale, pentru acest mecanism al unei picturi «slow», care deconectează, provoacă introspecție și readuce în interes frumusețea detaliului. Mai departe, Societatea română a artiștilor botanici încurajează acest demers de descoperire, asumare și sprijinire a artei botanice și a artiștilor botanici români.”

Citește și: Lovitură pentru Liviu Dragnea! Socialiștii europeni anunță înghețarea relațiilor cu PSD

”De 20 de ani, Alteța Sa Prințul Charles ne spune că peisajul din Transilvania este unic. La fel cum au făcut-o și marii maeștri ai picturii românești prin peisajele și florile pictate. Regăsim în acestă expoziție unicitate semnată de unii dintre cei mai importanți artiști români, lucrări dedicate peisajului și florei Transilvaniei, teme atât de iubite de artiștii români, inclusiv cei contemporani ca Irina Neacșu”, a declarat Ioana Ciocan, vicepreședinte Uniunea Artiștilor Plastici din România.

La vernisajul expoziției este anunțată prezența lui John Akeroyd, botanistul Prințului Charles de Wales și coordonatorul proiectului Transylvania Florilegium, Lady Henrietta Pearson, cofondatoare a editurii Addison Publications, care a imprimat albumul The Transylvania Florilegium, Laura Silburn, artistă ale cărei acuarele sunt incluse în albumul floral, dar și Paulina Anastasiu, directoarea Gradinii Botanice din București.

Citește și: Tun la capitolul imagine! Eugen Teodorovici dă o lovitură cu impact major

Expoziția Flori sălbatice din România. O istorie botanică marchează, totodată, și lansarea oficială a Societății Române a Artiștilor Botanici, fondată în noiembrie 2018 la inițiativa Irinei Neacșu, designer și artist botanic, cu scopul promovării și susținerii artei botanice în România.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.