Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Expoziţia 'Tattarescu - Studii de perspectivă' - de miercuri, la Palatul Suţu

bucharestplaces.ro
Muzeul Bucuresti - Palatul Sutu

Muzeul Municipiului Bucureşti anunţă că, începând de miercuri, la Palatul Suţu, poate fi vizitată o nouă expoziţie tematică intitulată "Tattarescu - Studii de perspectivă", potrivit Agerpres.

Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, expoziţia este una de grafică "de nişă" a artistului, cu lucrări necunoscute sau foarte puţin cunoscute.

Vizitatorii vor putea să exploreze un segment vizual inedit din biografia artistului, segment petrecut pe parcursul studiilor sale la Academia San Luca din Roma (1845 - 1851), unde şi-a însuşit pictura cu Natale Carta şi Giovanni Silvagni, iar perspectiva - cu Pietro Gagliardi.

Expoziţia "Tattarescu - Studii de perspectivă" va pune la dispoziţia vizitatorilor lucrări de grafică axate pe studiul perspectivei, schiţe ce fac parte din laboratorul intim al artistului în demersul său de perfecţionare, alături de câteva desene artistice în care se poate observa cu uşurinţă felul în care maestrul se foloseşte de această ştiinţă - demers ilustrat în schiţe/ studii compoziţionale ce stau la baza unor binecunoscute lucrări de pictură ("Renaşterea României", "Ţăranul de la Dunăre", "Simeon şi Levi"), arată reprezentanţii muzeului.

Citește și: EXCLUSIV VIDEO Cutremur major în Poliție! Scandal fără precedent: Mașini care circulă fără ITP valabil

"Premergătoare, aşadar, picturii care l-a consacrat, aceste veritabile prelegeri de înţelegere a modului de construire şi redare în plan bidimensional a obiectelor tridimensionale nu au fost menite unei expuneri publice. Rigoarea execuţiei, mărturiile olografe ce însoţesc schiţele şi, nu în ultimul rând, plasticitatea acestor planşe aparent strict tehnice sunt, credem, în măsură să-şi depăşească natura de simple instrumente întru desăvârşirea pictorului Tattarescu. Putem afirma că aceste desene au devenit, prin interesul lor istoric, lucrări de sine stătătoare şi mărturii valoroase pentru valorificarea patrimoniului şi cercetarea istoriei învăţământului artistic instituţionalizat din epocă. Mare parte din activitatea sa artistică, după întoarcerea de la studii, a fost dedicată artei religioase, pe care a dezvoltat-o într-un stil personal, între academismul italian şi tradiţia iconografică bizantină, manieră care l-a consacrat drept cel mai important pictor muralist modern din ţara noastră. Caracterul patriotic al picturilor sale de şevalet din perioada Revoluţiei de la 1848 şi impactul lor vizual asupra generaţiilor următoare (Renaşterea României sau Portretul lui N. Bălcescu), implicările socio-politice în demersul susţinut, alături de Theodor Aman, pentru înfiinţarea la Bucureşti a Şcolii de Belle-Arte şi perioada de profesorat întregesc cunoscutul portret al artistului la maturitate", afirmă muzeograful Rodica Ion.

Expoziţia "Tattarescu - Studii de perspectivă" va putea fi vizitată până pe data de 27 septembrie la Muzeul Municipiului Bucureşti.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.