Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Expoziţia 'Tokmeala - Îţi dau noră, îţi dau avere", în cadrul Astra Film Festival

Tokmeala Astra film

Povestea tocmelilor, a "căsătoriilor aranjate" la romii cortorari, cu mizele lor economice, politice şi sexuale, dar şi cu valenţele lor simbolice, este spusă în expoziţia "Tokmeala - Îţi dau noră, îţi dau avere" care este deschisă la Astra Film Studio, în Piaţa Mică din Sibiu, până în 16 octombrie, în intervalul orar 10.00-18.00. Accesul este liber, informează News.ro.

Romii cortorari care trăiesc în sate din proximitatea Sibiului nici măcar nu au cuvântul “căsătorie” în limba lor. Ei folosesc termenul de “tokmeală” atunci când se încuscresc.

Haideţi să aflaţi povestea tocmelilor, care sunt mizele lor economice, politice şi sexuale, dar şi valenţele lor simbolice. Curatorii au adunat în expoziţia “Tokmeala” fotografii şi filmări realizate de-a lungul anilor la cortorari şi haine din zestrea fetelor.

„La prima vedere, expoziţia de faţă e despre evenimentele private ale romilor cortorari, planuri de încuscrire şi nunţi; în realitate, e despre viaţa lor politică. Pentru cei mai liberali dintre noi, genurile sunt constructe, iar dragostea, dat - câtă vreme pentru cortorari genurile sunt date, iar dragostea, construct: ataşamentele se construiesc în timp, iar familiile aranjează uniunile pe criterii de neam. Fiind alianţe publice, când cortorarii zic că fac politică vorbesc nu despre viaţa comunităţii, ci despre tocmeli, aranjamentele maritale pentru copiii lor - pe care le fac, le desfac şi le negociază la nesfârşit. Nici măcar nunta nu marchează punctul final al acestor alianţe politice, cum nici apariţia în tânăra familie a unei fetiţe, ci abia naşterea unui băiat. Fiindcă băiatul rămâne pe curte şi moşteneşte tahtaiul, un pocal de argint care nu poate fi cumpărat cu toţi banii din lume - iar fata pleacă într-o familie străină care o primeşte doar cu o zestre de mii de euro, cât părţile au negociat în culise. Şi, până apare băiatul, singura garanţie pentru socrii mici ca fata lor să fie tratată bine şi să nu fie trimisă înapoi e pocalul ginerelui, care rămâne zălog la ei", spun curatorii.

Expoziţia este curatoriată de Cosmin Manolache şi Lila Passima. Fotografiile au fost realizate de Eric Roset.

Cătălina Tesăr a documentat minuţios mai mult de un deceniu viaţa acestui grup de romi tradiţionali din sudul Transilvaniei, munca ei fiind încheiată cu filmul documentar "Pocalul. Despre fii şi fiice", co-regizat de Dana Bunescu, care a deschis festivalul Astra Film.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.