Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Expoziție a Colecţiei 'Garabet Avachian', la Muzeul Colecţiilor de Artă

metropotam.ro
Muzeul National de Arta - MNAR

Muzeul Colecţiilor de Artă, secţie a Muzeului Naţional de Artă al României, propune publicului, începând cu data de 4 august, o expoziţie permanentă a Colecţiei „Garabet Avachian” într-o nouă formulă, potrivit news.ro.

Noul program cuprinde lucrări de artă românească restaurate, dispuse cronologic, semnate de artiştii Apgar Baltazar, Nicolae Dărăscu, Nicolae Grigorescu, Iosif Iser, Petre Iogulescu-Yor, Ştefan Luchian, Samuel Mutzner, Alexandru Padina, Gheorghe Petraşcu, Ştefan Popescu, Camil Ressu şi Jean Al. Steriadi, alături de care sunt prezenţi cu grupaje valoroase, pictorii apreciaţi în mod deosebit de colecţionar: Theodor Pallady (căruia i s-a dedicat o sală - colecţia având 80 de lucrări de pictură semnate de artist), Dumitru Ghiaţă, Alexandru Ciucurencu şi Lucian Grigorescu.

În ceea ce priveşte piesele de artă populară, au fost expuse icoane pe sticlă inedite, realizate de zugravii: Nicolae Oancea, Ioan Morar, Matei Popa şi Ioan Costea Verman, activi în Mărginimea Sibiului, zugravii din familia Poienaru şi Pavel Zamfir, activi în satul Laz, Ioan Pop din Făgăraş, zugravi din familia Grecu din Săsăuş, zugravi din familia Tămaş din Făgăraş şi Matei Ţâmforea din Cârţişoara.

Garabet (Garbis) Avachian (1907-1967) a fost profesor de vioară la Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti, şi unul dintre cei mai importanţi colecţionari de artă din perioada postbelică.

Colecţia, care însumează 1.103 lucrări de artă plastică şi decorativă, a fost donată statului în 1969, conform dorinţei reputatului colecţionar, de soţia sa, Sabina Avachian.

Începând din 4 august, Muzeul Colecţiilor de Artă se va vizita din oră în oră, începând de la ora deschiderii (intervalul 10.00 - 17.00), şi având ca punct de pornire holul central din corpul B (central). Supraveghetorii vor însoţi grupul prin muzeu indicându-le traseul şi asigurând respectarea măsurilor de prevenţie a răspândirii Covid-19.

Nu este necesară înscrierea prealabilă pentru vizită. Grupurile pot beneficia de ghidaj doar la cerere, în urma transmiterii unei solicitări la adresa educatie@art.museum.ro cu cel puţin două zile înainte de vizită.

Program de vizitare: miercuri – duminică: 10.00-18.00; ultima intrare se face la 17.00.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.