Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Expoziţie cu arme de la Uzina Mecanică Băbeni, vernisată de Ziua Europei la Muzeul Judeţean Vâlcea

mae.ro
ziua europei

Ziua Europei şi Ziua Independenţei de Stat a României au fost sărbătorite, luni după-amiază, în municipiul reşedinţă prin vernisarea, în prezenţa a zeci de elevi, a unei expoziţii de arme la Muzeul Judeţean "Aurelian Sacerdoţeanu".

Intitulată "Armele victoriei noastre", expoziţia aduce în atenţia publicului o serie de obiecte militare folosite din cele mai vechi timpuri şi până în contemporaneitate, în cadrul ei putând fi admirate piese aflate în colecţiile a două muzee din regiunea Olteniei - Râmnicu Vâlcea şi Târgu Jiu, precum şi 40 de piese de la Uzina Mecanică Băbeni, companie certificată ca furnizor de tehnologie militară pentru Ministerul Apărării Naţionale şi pentru NATO, potrivit Agerpres.ro.

"Este o expoziţie dedicată zilei de 9 mai, prin care ne dorim să prezentăm publicului piese care să reflecte lupta poporului român atât pentru existenţa sa, cât şi pentru ceea ce a devenit astăzi - un popor în rândul popoarelor Uniunii Europene. 9 mai are o dublă semnificaţie: o dată că este ziua când se proclamă independenţa de stat a României de către Mihai Kogălniceanu în Parlamentul României, independenţă obţinută în faţa Turciei, dar are şi o semnificaţie aparte pentru că în anul 1950, prin Declaraţia lui Robert Schuman, se proclama înfiinţarea Comunităţii Europene a Cărbunelui şi Oţelului, actul care pune bazele Uniunii Europene'', a precizat directorul Muzeului Judeţean, Claudiu Tulugea.

El a explicat că, în perioada comunistă, 9 mai a mai avut o semnificaţie.

"Este vorba de faptul că din dorinţa lui Stalin, conducătorul Uniunii Sovietice, la 9 mai a fost proclamat sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial. În realitate, războiul s-a terminat cu două zile mai devreme, când armatele germane au capitulat în Franţa, în faţa comandamentului aliat. S-a decalat ziua pentru anunţarea sfârşitului războiului pentru că generalii germani voiau să retragă armatele din faţa armatelor sovietice şi să intre sub coordonarea acelor aliate. Stalin a fost foarte nemulţumit de această decizie şi şi-a făcut, ca să zic aşa, propriul tratat de pace, un comandant german mergând Berlin şi semnând din nou actul capitulării. După 1990, odată cu încercările României de a accede în Uniunea Europeană şi în NATO, am revenit la adevărata valoare a zilei de 9 mai şi anume Ziua Independenţei, dar şi ziua actului înfăptuirii Uniunii Europene", a mai spus directorul Muzeului Judeţean Vâlcea.

Expoziţia va fi deschisă timp de o lună, până pe 10 iunie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.