Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Expoziţie cu lucrări de pictură şi grafică realizate de deţinuţi, la Biblioteca Judeţeană

ziarul21.ro
gherla-penitenciar-inchisoare-detinuti-puscarie

Un grup de 11 deţinuţi din Penitenciarul Oradea au avut ocazia, în ultimele două luni, să îşi încerce sau chiar să îşi descopere talentele artistice în pictură şi grafică sub îndrumarea pictorului orădean Horea Sălăgean, o parte din lucrările realizate fiind expuse în ultimele trei zile, în amfiteatrul Bibliotecii Judeţene "Gheorghe Şincai" Bihor, potrivit Agerpres.

Purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Oradea, Adina Claudia Bîrda, a declarat marţi, pentru AGERPRES, că, prin amabilitatea conducerii Bibliotecii, a fost organizat vineri vernisajul expoziţiei intitulate "Gânduri eliberate", fiind expuse 15 lucrări de grafică şi 12 picturi, realizate de deţinuţi în cadrul Atelierului Hobby intitulat, de această dată "Terapie prin artă".

"Această expoziţie este, pentru noi, un pas mai timid, dar este unul semnificativ. Momentul a fost extrem de emoţionant pentru că foarte puţini expozanţi credeau în aptitudinile lor, pe care unii, pentru prima dată, au reuşit să şi le descopere. Este o descătuşare a sufletului, prin formă şi culoare, şi ne bucurăm că putem oferi această ocazie celor găzduiţi de noi. De altfel, am mai avut, în cadrul penitenciarului, şi alte expoziţii cu lucrări confecţionate de ei, expuse cu ocazia Sărbătorilor de Crăciun, a Paştilor, tot felul de obiecte realizate de ei", a declarat, pentru AGERPRES, Adina Bîrda.

Proiectul terapiei prin artă a fost iniţiat de Penitenciarul Oradea în colaborare Asociaţia BEC Artem, care a facilitat colaborarea cu pictorul Horea T. Sălăgean.

La vernisaj a participat un invitat special, artistul plastic prof. univ. dr. Cornel T. Durgheu, care a transpus publicul prezent în tainele art-terapiei şi a dezvăluit semnificaţiile lucrărilor expuse.

Pe tot parcursul serii, prin melodiile interpretate, grupul artistic al deţinuţilor din Penitenciarul Oradea a contribuit la crearea unei atmosfere pline de emoţie.

Activitatea s-a încheiat cu un program de colinde, coordonat de preotul capelan al Penitenciarului Oradea.

Lucrările realizate în atelierul de terapie prin artă vor fi expuse în continuare în spaţiile Penitenciarului Oradea, aşa cum se pot vedea şi alte obiecte confecţionate de persoanele private de libertate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.