Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Expoziţie istorică despre Antoni Gaudi la Musée d'Orsay

Artmark
expozitie de arta tablouri

Prima manifestare de anvergură dedicată arhitectului Antoni Gaudi (1852-1926), în Franţa, după 50 de ani, o expoziţie monumentală, organizată în colaborare cu Muzeul Naţional de Artă din Catalonia, prezintă mai mult de 200 de obiecte şi piese de mobilier, planuri, desene, fotografii, vitralii şi machete cu scopul de a arăta metodele de lucru ale acestui artist atipic, scrie Le Figaro, relatează News.ro.

Musée d'Orsay va deschide, marţi, expoziţia despre arhitectul catalan cunoscut pentru catedrala Sagrada Familia, devenită de-a lungul anilor unul dintre simbolurile Barcelonei.

Neclasificabil, deşi plasat istoric în curentul modernismului catalan şi în cel mai larg al Art Nouveau, Antoni Gaudí Cornet rămâne pe deplin asociat cu istoria Cataloniei, pe care nu a părăsit-o aproape niciodată. Neputând muta diferitele clădiri ale lui Gaudí cu linii, stâlpi, mozaicuri, adesea foarte colorate, în afara teritoriului catalan, expoziţia a preluat provocarea scenografiei, mai degrabă, „parcursul artistic” al arhitectului.

Expoziţia se deschide cu un vestibul alcătuit din lambriuri sculptate din stejar de la Casa Milà, un hotel particular din Barcelona reconstituit cu această ocazie. Vizitatorul intră, cu ajutorul unui film, în centrul a ceea a fost atelierul cel mai cunoscut al artistului, de lângă Sagrada Familia. Şi ale metodelor sale de lucru inovatoare. Arhitectul se folosea de un dispozitiv de oglinzi, conceput pentru a crea personajele uneia dintre primele faţade ale catedralei - aflată încă în şantier din 1882 -, sau o machetă stereostatică, care îi permitea, printr-un joc de gravitate inversată, să realizeze machete 3D ale viitoarelor creaţii.

Mai multe modele salvate din atelierul său ars în timpul războiului civil spaniol sunt, de asemenea, expuse alături de biblioteca sa. Conţine referiri la mulţi arhitecţi care l-au inspirat, inclusiv Eugène Viollet-le-Duc, care a restaurat Notre-Dame de Paris şi a construit turla catedralei la mijlocul secolului al XIX-lea. O altă parte a expoziţiei este dedicată formării artistului, de origine modestă, şi dezvoltării urbane a Barcelonei din 1859. De asemenea, evocă prietenia acestuia cu Eusebi Guëll, un industriaş în domeniul textil, cu care a format un duo artistic.

De-a lungul parcursului este descoperit un artist care „întruchipează paradoxurile”, potrivit cuvintelor lui Elise Dubreuil, unul dintre curatorii expoziţiei. Gaudí era o dată „foarte iubit şi popular în Barcelona din timpul vieţii”, a rezumat muzeograful desemnat cu arta decorativă la Musée d'Orsay. Memoria arhitectului catalan, mort după ce a fost lovit de un tramvai în 1926, s-a estompat câţiva ani. Înainte de a fi readus în lumină de suprarealişti, între care compatriotul său Savador Dali, şi de a figura în prezent în panteonul celor mai apreciaţi artişti catalani.

Expoziţia „Gaudí” va fi deschisă publicului până la 17 iulie.

Foto: arhivă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.