DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Expoziţie şi spectacol despre Mănăstirea Văcăreşti - prezentate de Teatrul Masca la Casa 'Filipescu-Cesianu'

Mănăstirea Berislăvești

Spectacolul "O crimă perfectă (Îngerii de la Văcăreşti)", scenariul şi regia Mihai Mălaimare, începe la ora 19,00 şi este bazat pe documente de epocă şi pe memoriile celor implicaţi în derularea evenimentelor, aducând în faţa spectatorilor contemporani istoria tragică a distrugerii în ultimii ani ai regimului comunist a celei mai mari mănăstiri ortodoxe din Europa de Sud-Est.

Acest proiect îşi propune să îmbogăţească experienţa vizitării unei expoziţii prin vizionarea unui spectacol de teatru care se află în aceeaşi zonă stilistică din punct de vedere vizual şi care abordează acelaşi subiect. Urmărind facilitarea accesului unor largi categorii socio-profesionale la actul artistic de calitate prin susţinerea de spectacole în spaţii care oferă şi alte zone de interes cultural, proiectul "În apropierea sfinţilor de la Văcăreşti - fresce şi teatru" poate contribui la informarea şi sensibilizarea publicului în legătură cu importanţa culturală pe care o avea ansamblul Mănăstirii Văcăreşti, precizează organizatorii.

Expoziţia "În apropierea sfinţilor. Frescele Mănăstirii Văcăreşti după 40 de ani", găzduită, în Corpul Lapidarium, de Casa 'Filipescu-Cesianu', a fost vernisată în februarie 2017. La începutul anului 2020 au fost aduse două noi fragmente care completează imaginea istorică a vechii mănăstiri.

Construcţia Mănăstirii Văcăreşti a început în anul 1716 la iniţiativa lui Nicolae Mavrocordat (1680-1730), domn al Ţării Româneşti, însă edificarea întregului complex s-a finalizat în timpul domniei fiului său, Constantin Nicolae Mavrocordat (1711-1769).

Demolarea măreţei şi vestitei Mănăstiri Văcăreşti - act considerat în mod unanim drept o "crimă împotriva patrimoniului românesc" - s-a încheiat pe 15 decembrie 1986. Fresce salvate care se găsesc în patrimoniul Muzeului Municipiului Bucureşti pot fi văzute în prezent atât la Casa 'Filipescu-Cesianu', cât şi la Palatul Suţu, în cadrul expoziţiei "Acte fanariote din colecţia Muzeului Municipiului Bucureşti".

Expoziţia va putea fi vizitată gratuit în intervalul orar 18,30 - 19,00.

Urmărește-ne:
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.