Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Extinderea NATO complică situația în nord - Kremlinul avertizează Finlanda cu privire la implicarea militarilor polonezi

suedia finlanda rusia

Orice decizie a autorităţilor din Finlanda de a permite o "concentrare" de trupe la granița cu Rusia ar fi privită de administraţia de la Moscova ca o amenințare, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, după ce autorităţile poloneze s-au oferit să trimită consilieri militari pentru a ajuta poliția de frontieră de la Helsinki, notează Reuters, potrivit Rador Radio România.

Directorul Biroului de Securitate Națională din Polonia, Jacek Siewiera, a afirmat marți într-o postare pe rețeaua socială X că Polonia ar trimite consilieri militari aliatei sale din NATO, Finlanda, ca răspuns la "o solicitare oficială de sprijin aliat pe fondul unui atac hibrid la granița finlandeză".

"O echipă de consilieri militari va oferi la fața locului cunoștințe despre securitatea frontierei, inclusiv în termeni operaționali", a afirmat el. Guvernul finlandez a transmis miercuri că nu are cunoştinţă despre oferta poloneză. Autorităţile de la Helsinki au închis întreaga graniță de 1.340 km cu Rusia timp de două săptămâni în încercarea de a opri un flux neobișnuit de mare de solicitanți de azil despre care afirmă că echivalează cu un "atac hibrid" orchestrat de administraţia de la Moscova, acuzație negată de oficialii de la Kremlin.

Întrebat despre oferta Poloniei pentru Finlanda, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus: "Aceasta este o măsură absolut redundantă pentru a asigura securitatea frontierei, deoarece nu există nicio amenințare acolo". "Finlandezii trebuie să fie clar conștienți că acest lucru va reprezenta o amenințare pentru noi - o creștere a concentrării de unități militare la granițele noastre". Orice desfășurare planificată de trupe ar fi neprovocată și nejustificată, a adăugat dl Peskov. Poliția de frontieră și Ministerul de Interne din Finlanda au transmis că nu au cunoștință despre vreun plan de a aduce consilieri militari polonezi la granița de est a Finlandei.

Ministerul finlandez de Externe și Ministerul Apărării nu au răspuns imediat solicitărilor de comentarii. Președintele finlandez Sauli Niinisto s-a întâlnit cu omologul său polonez Andrzej Duda la Varșovia săptămâna trecută, dar nu a discutat despre cooperarea militară la granița finlandeză cu Rusia, a transmis cabinetul dlui Niinisto într-o declarație pentru Reuters.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.