Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Extrema dreaptă continuă să urce în preferințele spaniolilor. Partidul Socialist se menține pe primul loc, urmat de Populari și de Surpriza Sumar

Cristina Quicler/AFP/Getty Images
vox

Extrema dreaptă continuă să urce în preferințele spaniolilor. Partidul Socialist se menține pe primul loc, urmat de Populari și de Surpriza Sumar

Plataforma vicepremierului Yolanda Díaz debutează în cadrul CSI înaintea Podemos. Pe ansamblu, deşi este divizată, stânga învinge dreapta.

Platforma Sumar, a vicepremierului spaniol și deținătoare a portofoliului muncii, Yolanda Díaz, debutează în barometrul Centrului de Cercetare Sociologică (CIS) înaintea Unidas Podemos, al ministrului drepturilor sociale și a Agendei 2030, Ione Belarra. Dar, în ciuda divizărilor și a necunoscutei cu privire la o posibilă candidatură comună a ambelor proiecte la alegerile generale de la sfârșitul acestui an, stânga cu socialiștii în frunte continuă să iasă înaintea dreptei, relatează Diario de Noticias preluat de rador.

Socialiștii lui Pedro Sánchez se mențin încă pe primul loc

Potrivit calculelor din luna aprilie ale CSI, PSOE, partidul primului-ministru Pedro Sánchez apare cu 30,4% din estimările de vot, în scădere cu 2,3 ​​puncte procentuale într-o lună. Partidul Popular (PP), al lui Alberto Núnez Feijóo, are 26,1%, cu 1,9 puncte mai puțin decât în ​​luna martie. Odată făcute socotelile, diferența dintre ambele scade cu patru zecimi, la 4,3 puncte procentuale. Pe locul trei se află VOX, al lui Santiago Abascal, care creşte cu un punct, la 11,1%, la câteva zile după ce a ratat o moțiune de cenzură împotriva guvernului.

Imediat după, cu 10,6%, se află noua platformă de stânga a Yolandei Díaz, care a fost lansată oficial pe 2 aprilie. Unidas Podemos (UP, alianța dintre Esquerda Unida și Podemos) a scăzut de la 10% în luna martie, la 6,7% în luna aprilie. Sumar și UP sunt în stare de şoc din cauza unei eventuale alianțe electorale, neexistând un acord cu privire la modul de organizare alegerilor primare pentru a decide listele. Există însă și o dispută privind controlul alianței și supraviețuirea și independența ambelor formațiuni politice.

Sumar (a însuma, în portugheză) vrea tocmai să reunească tot ce se află la stânga socialiștilor.

Debutează pe poziţia a patra în cadrul barometrului în detrimentul UP - 36% din electoratul alianţei spun acum că ar vota noua platformă - şi al socialiştilor. Dar va căuta voturi şi din alte zone, cum ar fi Blocul Naționalist Galician sau chiar Ciudadanos, câștigând în continuare în rândul noilor alegători.

Acuzații de manipulare a sondajului

CIS este condus de sociologul socialist José Félix Tezanos, care a fost criticat pentru că a "manipulat" cifrele barometrului - una sunt intențiile de vot declarate, alta sunt estimările. Pentru a calcula cifrele Sumar, CIS pune împreună voturile pentru Esquerda Unida, Compromís, En Comú, Más País și Equo, lăsând tot restul la UP, "conform răspunsurilor directe ale respondenților și agregării partidelor și organizațiilor care și-au exprimat deja intenția publică de a integra sau de a sprijini o opţiune sau alta".

Díaz, ale cărei origini sunt în Partidul Comunist și care a devenit coordonatoarea Stângii Unite, este al doilea cel mai popular ministru - doar în urma socialistei Margarita Robles, de la apărare. Dintre lideri, este cea mai bine cotată, dar are totuși un scor negativ - 4,87, în fața lui Sánchez (4,43) și Feijóo (4,03). În ceea ce privește preferinţele respondenților pentru funcţia de șef al guvernului, actualul prim-ministru câștigă (21,3%), urmat de Feijóo (14,7%) și în cele din urmă Díaz (13,5%).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.