Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Extrema-dreaptă germană scapă de un autoproclamat 'fascist'

sut afara excludere

Extrema-dreaptă germană şi-a suspendat unul din purtătorii de cuvânt, acuzat că s-ar fi definit drept "fascist" şi şi-ar revendicat origini "ariene", a indicat - duminică- copreşedintele mişcării pentru revista Die Zeit, potrivit AFP.

O procedură "de drept al muncii", care a dus la această măsură, a fost declanşată împotriva lui Christian Luth, care lucrează pentru Alternativa pentru Germania (AfD) din 2013 şi este, de la intrarea partidului în 2017 în Camera naţională a deputaţilor, purtător de cuvânt al grupului parlamentar, a indicat Tino Chrupalla, pe site-ul internet al săptămânalului.

Potrivit Die Zeit, sancţiunea a intervenit, întrucât Luth, în vârstă de 43 de ani şi considerat până acum ca foarte apropiat de conducerea AfD, este acuzat că s-ar fi proclamat în mai multe rânduri "fascist" şi chiar că şi-ar fi revendicat în public origini "ariene".

Bunicul său, Wolfgang Luth, fusese ofiţer în marina de război a celui de-al III-lea Reich german şi deţinuse comanda unui submarin.

Circumstanţele în care aceste cuvinte au fost rostite nu au fost precizate de publicaţie.

Acest scandal intervine în timp ce AfD, principalul partid de opoziţie din Camera deputaţilor din Germania, este marcat de mai multe luni de rivalităţi şi reglări de conturi între aripa moderată şi aripa radicală, apropiată de mişcări neonaziste.

Aceasta din urmă, care exercită o influenţă crescând pe plan intern, militează în special pentru sfârşitul culturii de căinţă germană pentru crimele naziste.

Poliţia a decis recent să o plaseze sub supraveghere din cauza riscului pe care ea îl poate prezenta pentru statul democratic german.

Înainte de a se alătura AfD, purtătorul de cuvânt concediat lucra pentru partidul liberal german FDP.

De tradiţie centristă, acest partid s-a orientat net spre dreapta în ultimii ani, sub impulsul actualului său preşedinte Christian Lindner până în asemenea măsură încât a fost acuzat că face în unele subiecte cauză comună cu extrema dreaptă, ca de pildă în denunţarea imigraţiei şi criticile aduse măsurilor de izolare ale guvernului faţă de epidemia de COVID-19.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.