Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Extrema dreaptă italiană câștigă alegerile din regiunea Umbria

Inquam Photos / George Calin
Matteo Salvini

Liderul opoziţiei de extremă dreapta din Italia, Matteo Salvini, a înregistrat o victorie istorică în primul test electoral după ce şi-a pierdut, vara aceasta, funcţiile în guvern, arată luni rezultatele scrutinului, informează agenţia dpa potrivit Agerpres.

În alegerile regionale din Umbria, candidatul susţinut de coaliţia condusă de Salvini, Donatella Tesei, a câştigat 57,7 la sută din voturi, potrivit numărătorii aproape finale.

Rezultatul pune capăt celor 49 de ani de guvernare de stânga în Umbria şi marchează o înfrângere usturătoare pentru partidele de guvernare de la Roma, în condiţiile în care candidatul lor, Vincenzo Bianconi, a întrunit doar 37,5 la sută din voturi.

Bianconi a fost susţinut de Partidul Democrat (PD, centru-stânga) şi de Mişcarea 5 Stele (M5S, antisistem), parteneri dificili în cadrul coaliţiei de guvernare conduse de premierul Giuseppe Conte.

După alegerile din Umbria, "zilele guvernului naţional sunt numărate", a declarat Salvini în faţa susţinătorilor săi, sărbătorind un succes "clar şi răsunător".

Victoria forţelor de dreapta în Umbria nu este deloc o surpriză. Alegerile au fost declanşate de un scandal legat de nepotism care a vizat fosta administraţie de centru-stânga.

Înainte de alegeri, Conte a susţinut că votul din Umbria nu va avea niciun efect asupra guvernului său, însă anvergura înfrângerii ar putea destabiliza noua sa coaliţie de guvernare.

M5S a anunţat că nu va mai candida în alegeri regionale împreună cu Partidul Democrat.

Salvini şi-a pierdut funcţia de vicepremier şi de ministru de interne în august, după ce a pus capăt alianţei cu M5S şi sperând să fie declanşate alegeri anticipate pentru a capitaliza succesul din sondajele de opinie. Planul lui a fost zădărnicit după ce M5S s-a aliat cu PD, fostul său adversar înveterat, pentru a preveni organizarea de noi alegeri care ar fi făcut ca Salvini să devină premier.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.