Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Se îngroașă gluma: Extrema-dreaptă a câștigat prima primărie de oraș din Germania

aktual24.ro
extrema-dreapta-germania

Partidul de extremă-dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) a făcut un nou pas în progresul său electoral duminică seara, alegând primul său primar cu normă întreagă al unei municipalităţi, la o săptămână după ce a câştigat primul district, notează AFP, conform Agerpres.

Hannes Loth (42 de ani) a fost ales pentru AfD cu 51,13% din voturi în fruntea oraşului Raguhn-Jessnitz, localitate cu aproximativ 9.000 de locuitori din landul Saxonia-Anhalt, în estul ţării.

Cu doar o săptămână în urmă, partidul de extremă-dreapta câştigase preşedinţia unei colectivităţi teritoriale din Germania care grupează mai multe localităţi: districtul Sonnerberg, din landul Turingia, tot în estul ţării.

"După primul district, avem acum primul primar cu normă întreagă al AfD", a afirmat pe reţelele sociale un responsabil al partidului, Christian Blex.

Un mic număr de sate germane au avut în trecut primari AfD, dar acesta era un rol voluntar, aleşii având în paralel un alt loc de muncă. La fel, o localitate din sud-vestul ţării cu 12.000 de locuitori, Burladingen, a fost condusă între 2018 şi 2020 de un ales AfD, dar acesta din urmă nu fusese ales sub culorile partidului, el alăturându-i-se în cursul mandatului.

Pe val în sondaje

Succesul electoral intervine într-un context de creştere puternică în sondaje a acestei mişcări anti-migranţi, eurosceptice, care apără poziţii pro-ruse, creată în urmă cu 10 ani.

Conform unui sondaj de opinie realizat de institutul Insa publicat în ediţia de duminică a cotidianului Bild, AfD devansează la nivel naţional cu 20% din intenţiile de vot Partidul Social-Democrat al cancelarului federal Olaf Scholz (19%).

La ultimele alegeri legislative din 2021, partidul de extremă-dreapta a înregistrat un scor la jumătate, cu 10,3% din voturi. AfD este implantată în special în estul ţării, care se simte lăsat deoparte.

Partidul recuperează de câteva luni nemulţumirea unei părţi a publicului, alimentată de inflaţie sau chiar de tranziţia ecologică pe care guvernul încearcă să o introducă, sub imboldul Verzilor, membri ai coaliţiei de guvernământ.

Preşedintele Agenţiei federale pentru educaţie civică, însărcinată cu programele educaţionale din Germania, a avertizat în acest weekend împotriva riscului de a reduce progresul AfD "la o simplă mişcare de protest".

"Alegătorii vor acest partid, acolo este gravă situaţia" a declarat Thomas Krüger pentru grupul de presă regional RND.

"Într-o parte a societăţii au prins rădăcini anumite poziţii, care nu sunt conciliabile cu principiile democratice şi care sunt inacceptabile", a adăugat el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.