DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

ExxonMobil România a cumpărat de la Halcrow România servicii de peste 5,5 milioane euro pentru proiectul Neptun

The Advocate
exxon mobile

Americanii de la ExxonMobil Exploration and Production România Limited Nassau (Bahamas), sucursala Bucureşti, au acordat britanicilor de la Halcrow România un contract de 5,54 milioane euro, fără TVA, care vizează, printre altele, achiziţia de serivicii de evaluare a impactului asupra mediului pentru proiectul Neptun din Marea Neagră, potrivit unui anunţ publicat sâmbătă pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP).

Gigantul american ExxonMobil, cea mai mare companie petrolieră din lume listată la bursă, este lider global în producţie de hidrocarburi marine şi s-a alăturat OMV Petrom în anul 2008 în proiectul pentru activităţile de explorare din perimetrul Neptun – Zona de Apă Adâncă (Neptun Deep) a Mării Negre.

Fostul director general al grupului OMV Petrom, Mariana Gheorghe, a anunţat în februarie că grupul analizează toate opţiunile pentru valorificarea gazelor din perimetrul Neptun din Marea Neagră, luând în calcul inclusiv exportul. Ea a precizat că negocierile sunt independente de partenerul său de afaceri în acest proiect, gigantul american ExxonMobil.

În luna mai, Transgaz, operatorul sistemului naţional de transport al gazelor naturale, a anunţat că a finalizat cu succes procedura angajantă de testare a cererii din partea potenţialilor cumpărători ai gazelor naturale care ar urma să fie extrase din perimetrul offshore Neptun Deep din Marea Neagră.

Denumirea completă a contractului publicat sâmbătă pe SEAP este ”servicii profesionale de evaluare a impactului asupra mediului, sprijin pentru obţinerea avizelor şi autorizaţiilor, precum şi studii iniţiale de mediu pentru proiectul Neptun – Zona de Apă Adâncă”.

Contractul era estimat iniţial la 8,11 milioane euro, fără TVA, dar valoarea finală a scăzut la 5,54 milioane euro. Partea din contract care ar putea fi subcontractată este de 44%.

În contract, sunt incluse servicii de elaborare de studii de mediu şi a documentaţiei necesare aplicaţiilor pentru obţinerea autorizaţiilor necesare realizării proiectului, potrivit anunţului.

În plus, este vizată şi ”asistenţa pe parcursul procesului de evaluare a impactului asupra mediului, inclusiv procedura de evaluare a mediului prin pregătirea raportului de mediu, pregătirea evaluării adecvate cu includerea cerinţelor pentru obţinerea avizului Natura 2000”, se arată în anunţ.

ExxonMobil a cumpărat şi servicii care vizează pregătirea planurilor şi a programelor de atenuare relevante, participarea la consultările publice, asistenţa în abordarea comentariilor şi a întrebarilor venite din partea autorităţilor competente şi suport în obţinerea autorizaţiei de construire.

Dezvoltarea perimetrului Neptun – Zona de Apă Adâncă ar putea fi prima producţie de hidrocarburi în ape de mare adâncime din România. Costurile unui astfel de proiect de producţie gaze în zona de apă adâncă pot ajunge la câteva miliarde de euro. Perimetrul Neptun se află, de exemplu, la 200 km distanţă de uscat, iar toată infrastructura, inclusiv conductele, trebuie construite.

Cea mai mare campanie de explorare în apele de mare adâncime din Marea Neagră a fost încheiată de ExxonMobil şi OMV Petrom la începutul lui 2016, costurile de explorare depăşind în total 1,5 miliarde dolari. Campania de explorare a dus la prima confirmare de gaze naturale în zona românească a Mării Negre.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.