Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fabio Panetta, noul guvernator al Băncii centrale a Italiei

Preşedintele Italiei, Sergio Mattarella, a semnat un decret în care l-a nominalizat pe Fabio Panetta în postul de guvernator al Băncii centrale a Italiei, potrivit unui comunicat de presă publicat pe pagina de Internet a instituţiei, transmite Reuters.

Comunicatul de presă, datat 11 iulie, confirmă că Fabio Panetta, persoana propusă luna trecută de Guvernul de la Roma, îl va înlocui pe actualul guvernator al Băncii Italiei, Ignazio Visco, începând cu data de 1 noiembrie 2023.

În prezent, Fabio Panetta este membru în comitetul executiv al Băncii Centrale Europene (BCE), iar numirea sa în fruntea Băncii Italiei va demara un proces de căutare a unui înlocuitor în cadrul comitetului executiv al BCE, compus din şase membri, potrivit Agerpres.

În mod tradiţional fiecare dintre cele trei mari economii din zona euro (Germania, Franţa şi Italia) au un reprezentant în comitetului executiv al BCE, chiar dacă nu există o regulă scrisă care să stipuleze acest lucru.

Italia intenţionează să îşi păstreze un loc în cadrul comitetul executiv al BCE, care supervizează politica monetară din zona euro, pe măsură ce instituţia de la Frankfurt îşi propune să combată o inflaţie care se menţine la un nivel de trei ori mai mare decât ţinta de 2% a BCE. Potrivit unor surse din apropierea acestui dosar, Piero Cipollone, director general adjunct la Banca Italiei începând din 2020, este candidatul preferat al Guvernului de la Roma.

Conform procedurilor, autorităţile de la Roma trebuie să îşi prezinte candidatura către miniştrii de Finanţe din zona euro, care ulterior în cadrul consultărilor cu Parlamentul European şi BCE, aprobarea finală urmând să vină de la liderii UE.

Piero Cipollone, care s-a alăturat Băncii Italiei în 1992, a lucrat şi pentru Banca Mondială şi în 2018-2019 a fost un consilier economic al fostului premier italian Giuseppe Conte.

Comitetul executiv al Băncii Centrale Europene este compus din şase membri, dintre care unul este preşedintele BCE, iar printre atribuţiile sale se numără pregătirea reuniunilor Consiliului guvernatorilor BCE, la care, alături de guvernatorii celor 20 bănci centrale din zona euro, participă şi cei şase membri ai comitetul executiv.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.