Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Facebook, criticată pentru că găzduieşte conturi ale unei reţele neo-naziste

Facebook, cea mai mare companie social media din lume, se află în centrul unei noi controverse, fiind criticată pentru faptul că găzduieşte pe Facebook şi Instagram conturi ale unei reţele neo-naziste care are mai mult de 80.000 de urmăritori şi legături cu extrema dreaptă britanică, inclusiv cu un student acuzat de infracţiuni teroriste, potrivit The Guardian, potrivit news.ro.

Reţeaua, care include peste 40 de site-uri ce glorifică supremaţia albă, vinde produse cu simboluri naziste şi abţibilduri care îl elogiază pe Kyle Rittenhouse, adolescentul anchetat după ce a împuşcat mortal doi protestatari la o manifestaţie Black Lives Matter, în luna august, în Wisconsin.

Citește și: DOSAR DRAMA unei femei traficate de 'iubitul' din gruparea Bodi-Tâmplaru - I-a pus PISTOLUL la tâmplă, a tăiat-o și o amenința că o incendiază, pentru bani

Potrivit Centre for Countering Digital Hate (CCDH) din Londra, vânzările produselor finanţează două mişcări neo-naziste ce operează din Ucraina: Azov Battalion şi Misanthropic Division. Este crezut că mai mulţi activişti de extremă dreaptă din Marea Britanie au fost recrutaţi de Azov Batallion să lupte în conflictul din Ucraina.

Un britanic este acuzat de 12 infracţiuni de terorism, după ce poliţia a descoperit că era în posesia mai multor materiale extremiste, inclusiv haine şi steaguri legate de Misanthropic Division. Studentul neagă acuzaţiile.

Dezvăluirea vine într-o perioadă în care Facebook, aflată în vizorul publicului pentru politica sa de combatere a abuzurilor, încearcă să demonstreze că face eforturi pentru a stopa discursul care instigă la ură şi extremismul.

Raportul CCDH arată că Facebook a fost avertizată prima dată cu privire la reţeaua neo-nazistă în urmă cu doi ani, iar de atunci aceasta a crescut semnificativ.

„Conducerea Facebook a pus în pericol securitatea publică permiţând neo-naziştilor să îşi finanţeze activităţile prin Facebook şi Instagram”, a declarat Imran Ahmed, directorul CCDH, citează The Guardian. „Facebook a fost anunţată prima dată de această problemă în urmă cu doi ani şi a eşuat în a acţiona”.

Ahmed, care este şi membru al grupului pilot pentru comisia guvernamentală pentru combaterea extremismului, a adăugat: „Această lipsă de acţiune nu a trecut neobservată de extremişti, care ştiu acum că Facebook le permite să recruteze, organizeze şi să strângă fonduri fără vreo interferenţă”.

Citește și: Soția și Menajera, INTERPUSELE lui Daniel Tudorache - Lua prin intermediul lor diamante, vacanțe de lux, școli private, și aveau conturi și de 3 milioane de lei

Joi, Facebook, care deţine şi Instagram, a prezentat în premieră date privind răspândirea discursului instigator la ură pe platformă. În lunile iulie, august şi septembrie, aproximativ 1 din 1.000 de materiale vizualizate includea discurs instigator la ură. Facebook a mai spus că a luat atitudine în cazul a 22,1 milioane de astfel de materiale în aceleaşi trei luni.

Azov Battalion şi Misanthropic Division pare că încearcă să îşi răspândească ideologia în vest, cea din urmă având legături aparent cu grupări similare, precum National Action, organizaţie britanică proscrisă.

Soufan Center, thinktank pe probleme de anti-terorism, estimează că zece „luptători străini” din Marea Britanie au fost alături de miliţii ucrainiene precum Azov Batallion, care folosesc videoclipuri de propagandă în acelaşi fel ca organizaţia Stat Islamic.

Azov Battalion, organizaţie neo-nazistă paramilitară, este cunoscut că a găzduit membri ai mişcării de extremă dreapta americane Rise Above, ai cărei membri au fost închişi pentru violenţele comise în 2017 la mitingul „Unite the Right” din Charlottesville.

Una dintre paginile sale de Facebook este intitulată „Gas Chambers”. De aici poate fi accesat site-ul de unde pot fi cumpărate diverse obiecte, inclusiv imagini cu skinheads alături de un negru şi de un evreu ucişi, lângă care este scris „Atac deosebit de grav: Ţi se poate întâmpla şi ţie”.

Cercetătorii de la CCDH au descoperit şi că extremiştii se foloseau de aplicaţia de mesagerie Telegram pentru a-şi organiza acţiunile pe platforme mainstream, pentru a procesa plăţi şi pentru a răspândi propaganda.

Facebook a început să elimine conţinutul neo-nazist. Un purtător de cuvânt al companiei a spus: „Am înlăturat conţinutul care încalcă politicile noastre de interdicţie a organizaţiilor periculoase”. El a precizat că se lucrează continuu la îmbunătăţirea tehnologiei de depistare şi înlăturare a conţinutului de acest fel. „Am interzis pe Facebook şi Instagram peste 250 de organizaţii care militează pentru supremaţia albă”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.