Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Facebook prezintă dovada întregii lumi: cum se implică Rusia în campanii de manipulare în SUA

judecator facebook justitie

Reţeaua de socializare online Facebook a eliminat conturi implicate în activităţi coordonate pentru influenţarea opiniei publice din Statele Unite, într-o acţiune care vizează un grup cibernetic rus, afirmă surse citate de CNNMoney.

Compania Facebook a comunicat marţi că a eliminat o reţea de conturi şi pagini online implicate în "comportamente coordonate neautentice".

Dincolo de anunţul public, o sursă politică din Congresul SUA a comunicat că reprezentanţii Facebook au transmis că un grup rus se află în spatele a peste 30 de pagini online care promovează poziţii politice în Statele Unite.

La nivel public, Facebook a precizat că nu cunoaşte sigur cine se află în spatele reţelei cibernetice, admiţând că au fost găsite "dovezi privind legături între aceste conturi online" şi unele folosite de hackeri ruşi în campania electorală din anul 2016.

Nathaniel Gleicher, şeful Departamentului Facebook pentru securitate cibernetică, a declarat că are loc o investigaţie pentru depistarea administratorilor paginilor suspecte. "Unele activităţi sunt asemănătoare cu cele observate la Agenţia de Cercetare în domeniul Internetului înainte şi după alegerile din 2016", a explicat el, referindu-se la o entitate cibernetică afiliată Kremlinului şi vizată de procurorul special american Robert Mueller în ancheta privind ingerinţele ruse asupra scrutinului prezidenţial din SUA.

Serviciile secrete americane au avertizat că Rusia intenţionează să influenţeze şi scrutinul parlamentar parţial programat în noiembrie 2018.

O firmă specializată în analizarea datelor online implicată în campania preşedintelui SUA Donald Trump şi în cea pro-Brexit a exploatat în scop electoral datele de pe Facebook a zeci de milioane de cetăţeni americani în ceea un membru al echipei lui Steve Bannon a numit drept "război psihologic". Un activist pentru transparenţă, Christopher Wylie, a dezvăluit pentru publicaţiile The New York Times şi Observer că firma Cambridge Analytica, deţinută de miliardarul specializat în tranzacţii speculative Robert Mercer şi condusă la acea vreme de Steve Bannon, a participat la campania electorală a lui Donald Trump folosind fraudulos profilurile Facebook a milioane de alegători americani pentru a construi un puternic program software în scopul anticipării şi influenţării preferinţelor electorale. Aceeaşi companie de analize a fost implicată în campania pentru ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană (Brexit). Steve Bannon a devenit în august 2017 director al echipei de campanie a lui Donald Trump. Datele a 87 de milioane de utilizatori Facebook, majoritatea din Statele Unite, probabil au fost accesate ilegal de compania de consultanţă britanică Cambridge Analytica, a anunţat firma de socializare online.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a ordonat campania de influenţare a rezultatului scrutinului prezidenţial din SUA în scopul facilitării victoriei lui Donald Trump şi în ambiţia de a submina sistemul liberal-democratic occidental, au concluzionat serviciile secrete americane. Biroul Federal pentru Investigaţii (FBI), Senatul SUA şi Camera Reprezentanţilor anchetează cazul ingerinţelor Rusiei în campania electorală şi presupuse contacte între apropiaţi ai preşedintelui Donald Trump şi oficiali ruşi, iar procurorul special Robert Mueller coordonează investigaţiile. Cel puţin trei membri ai fostei echipe de campanie electorală a preşedintelui Donald Trump - Paul Manafort, Rick Gates, George Papadopolous - sunt inculpaţi în investigaţia din SUA privind ingerinţele Rusiei.

Partidul Democrat din Statele Unite a intentat un proces împotriva Rusiei, echipei de campanie electorală a preşedintelui Donald Trump şi site-ului WikiLeaks, denunţând o presupusă conspiraţie pentru perturbarea scrutinului prezidenţial desfăşurat în SUA în 2016.

Comisia pentru Informaţii din Camera Reprezentanţilor a dispus, recent, încheierea anchetei privind ingerinţele Rusiei, stabilind că nu au existat acţiuni coordonate ale echipei de campanie a preşedintelui Donald Trump cu Moscova.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.