Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

FACIAS acuză: Directiva UE a fost transpusă în legislația internă, cu doi ani întârziere. Cine răspunde pentru zeci de directive pentru care vom plăti amenzi?

Radu Pop
FACIAS
FACIAS

În acest moment sunt 29 de directive europene care nu au fost implementate de România și riscăm ca noi, populația, să plătim amenzi de milioane de euro, din cauza indolenței sau incompetenței autorităților statului, relatează cei de la FACIAS. „Cine răspunde pentru aceste eșecuri? Cine plătește aceste amenzi?”, se întreabă organizația.

„Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a înaintat o cerere în luna februarie privind urgentarea procedurilor pentru transpunerea în legislația internă a Directivei UE 2019/2.161, iar astăzi putem saluta intrarea in vigoare a Ordonanței de Urgență care transpune în legislația națională respectiva directivă. Actul normativ oferă posibilitatea cetățenilor de a solicita măsuri reparatorii în cazul unor clauze abuzive impuse de comercianți. Aceasta prevede sancțiuni mult mai dure agenților economici pentru stipularea de clauze abuzive și nejustificate în contractele cadru.

Procedura de implementare a Directivelor europene în legislația internă este în continuare una dramatică, România fiind unul dintre statele UE cu cele mai multe avertismente și scrisori de punere în întârziere din partea Comisiei Europene pentru neconformarea la standardele legislative comunitare, așa cum FACIAS a semnalat încă la începutul anului. Întârzierile uriașe privind transpunerea și implementarea Directivelor UE au dus până acum la aplicarea de sancțiuni financiare dure României, ele fiind de ordinul a milioane de euro. În prezent, împotriva statului român sunt declanșate mai multe proceduri de infringement pentru cele aproape 30 de directive care ar fi trebuit transpuse în legislație încă de acum doi ani. În final, amenzile de milioane de euro se vor răsfrânge din nou asupra buzunarelor românilor, deoarece NIMENI nu este tras la răspundere pentru aceste întârzieri. În luna februarie a acestui an, FACIAS i-a solicitat premierului Nicolae Ciucă să urgenteze procedurile privind transpunerea în legislația internă a directivelor și să ia măsurile care se impun împotriva celor responsabili de întârzierile nepermise.

În cadrul Proiectului „Incompetenta sau rea-credință? Cine răspunde pentru amenzile plătite de Romania?”, FACIAS a propus crearea unui cadru legal, pe modelul Legii răspunderii magistraților în cazul despăgubirilor plătite la CEDO prin care politicienii care nu își exercită cu bună-credință atribuțiile de serviciu și nu transpun directivele europene să poată fi trași la răspundere și, implicit, statul să recupereze de la aceștia sumele de bani achitate cu titlu de amenzi la CJUE”, a transmis FACIAS.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.