Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Facias, afirmaţii dure la adresa unui proiect al Ministerului Justiţiei

ministerul justitiei

Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) susţine că proiectul iniţiat de Ministerul Justiţiei în legătură cu modificarea Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate nu respectă termenul legal de dezbatere publică.

Într-un comunicat remis luni Agerpres, FACIAS susţine că Ministerul Justiţiei a publicat, pe 25 iunie, pe propriul site, proiectul de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, pentru a fi supus dezbaterii publice. Conform prevederilor legale, anunţul referitor la elaborarea unui proiect de act normativ trebuie adus la cunoştinţa publicului cu cel puţin 30 de zile lucrătoare înainte de supunerea spre avizare de către autorităţile publice.

FACIAS arată că adoptarea proiectului urmează să aibă loc în şedinţa de Guvern din 28 iunie, în timp ce termenul limită stabilit pentru trimiterea propunerilor şi observaţiilor a fost 27 iunie. "Este absolut de neînţeles atitudinea Ministerului Justiţiei, care pare a duce în derizoriu ideea de dezbatere publică, încălcând chiar prevederile legale în acest sens", arată sursa citată. FACIAS menţionează că, din nota de fundamentare prezentată de Ministerul Justiţiei, nu există niciun argument care să explice necesitatea soluţiei propuse, aceea de a impune o reducere a pedepsei cu doar 20 de zile, indiferent de numărul de lucrări publicate sau numărul de invenţii. "Singura raţiune care pare a sta la baza acestei decizii este opinia subiectivă că e de preferat ca cei condamnaţi să petreacă un timp cât mai mare în regim de încarcerare, în condiţii inumane, fără nicio posibilitate de reabilitare. Chiar din analiza de impact oferită de Ministerul Justiţiei se poate observa că adoptarea acestei măsuri nu produce niciun fel de impact, sub nicio formă, la nivelul statului sau societăţii", subliniază FACIAS.

De asemenea, FACIAS mai spune că prevederile proiectului de ordonanţă de urgenţă sunt discutabile sub aspect constituţional, "putând naşte o anume discriminare". "Astfel, persoane condamnate la acelaşi moment, în baza aceleiaşi legi, dar care au de executat pedepse diferite ca durată, în urma individualizării pedepsei, au putut beneficia de actualele prevederi, dacă pedeapsa a fost mai mică şi au putut solicita eliberare condiţionată anterior suspendării prevederilor Legii 254/2013, în vreme ce aceia care au de executat o pedeapsă mai mare nu vor mai putea beneficia de aceste prevederi, ceea ce constituie o evidentă discriminare", arată FACIAS.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.