Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

FACIAS cere explicații Ministerului Sănătății: Pe ce se duc banii românilor?

FACIAS
FACIAS

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a solicitat Ministerului Sănătății să îi comunice planul de acțiuni pentru îmbunătățirea sistemului de sănătate. Solicitarea vine ca urmare a faptului că în ultimii 5 ani valoarea contribuțiilor plătite de către români pentru asigurările de sănătate s-au dublat, dar acest lucru nu este resimțit și în calitatea serviciilor.

Din datele analizate de FACIAS, valoarea contribuțiilor plătite pentru asigurările de sănătate aproape s-a dublat în ultimii 5 ani, ajungând la 42 de miliarde de lei, sumă bugetată pentru 2023, față de 26 de miliarde lei în 2018. Am încercat să vedem cum se reflectă asta în calitatea serviciilor sau măcar ce planuri există odată cu acest aport bugetar, așa că am solicitat Ministerului Sănătății să ne comunice planul de acțiuni pentru îmbunătățirea sistemului de sănătate. În loc de un document concret, Ministerul Sănătății a comunicat FACIAS un răspuns birocratic, un citat dintr-un articol de lege care vorbește despre intrarea în vigoare a unor acte normative, fără nicio legătură concretă cu solicitarea noastră. În data de 19 septembrie, FACIAS a revenit către Ministerul Sănătății prin care a reiterat necesitatea realizării și comunicării acestui plan de acțiuni opiniei publice. În caz contrar, FACIAS va acționa în judecată Ministerul Sănătății. Românii trebuie să știe cum gestionează statul resursele destinate sănătății lor.

Încrederea românilor în sistemul sanitar este la pământ

FACIAS a solicitat cetățenilor să își exprime opinia față de sistemul de sănătate din România și încrederea lor în acesta. Răspunsurile primite reflectă o realitate dură: falimentul moral al acestui sistem de sănătate. Proporția răspunsurilor negative primite este covârșitoare. La întrebarea „Ce primesc românii de cei 42 miliarde lei contribuții?” peste 90% din răspunsuri este „nimic”. Eleonora Lazăr spune că tot ce a primit până acum a fost „dispreț și umilință. Majoritatea medicilor muncesc și la stat și au și cabinete particulare. Dacă ai o afecțiune mai gravă, medicul de la stat te trimite la particular”. Un alt răspuns surprinde foarte bine gestionarea defectuoasă a fondurilor primite: „primești refuzul la anumite investigații, ba nu au bani, ba nu am medic”. Sunt 42 de miliarde de lei din contribuții, dar oamenilor li se spune că nu există bani de investigații. Revoltător

Într-o perioadă în care resursele financiare ale românilor sunt mai solicitate ca niciodată, fiecare leu trebuie să fie cheltuit cu responsabilitate și să fie reflectat în creșterea calității vieții. FACIAS se angajează să apere interesele cetățenilor și să asigure că banii lor sunt utilizați în mod corespunzător și eficient.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.