DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

FACIAS solicită suspendarea imediată din funcție a procurorului Maria Pițurcă și excluderea acesteia din magistratură

ciocanel judecator

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) solicită Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) excluderea din profesie a procurorului Maria Pițurcă, cea care a abuzat-o pe minora Sorina S., folosind forța pentru a o lua din domiciliul familiei asistentei maternale.

Solicitarea către CSM se întemeiază pe disp. art. 99 lit. h) din Legea 303/2004, privind exercitarea profesiei de procuror cu rea credință și cu nerespectarea normelor de procedură. Ținând cont de gravitatea și pericolul social al faptei, precum și de impactul major avut asupra minorei și a opiniei publice, considerăm ca sancțiune echitabilă și proporțională în acest caz excluderea din magistratură a procurorului Maria Pițurcă.

De asemena, solicităm ca, în baza disp. art. 52 din Legea 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii și a prevederilor Codului deontologic al judecătorilor și procurorilor, CSM să dispună din oficiu suspendarea din funcție a procurorului Maria Pițurcă până la soluționarea definitivă a cercetării disciplinare. Exercitarea în continuare a funcției de către aceasta ar aduce atingere prestigiului justiției și încrederii justițiabilului în actul de justiție.

 

Întrucât fapta procurorului Maria Pițurcă creează suspiciuni rezonabile cu privire la întrunirea elementelor constitutive ale infracțiunilor de abuz în serviciu și rele tratamente aplicate minorului, FACIAS a solicitat și Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) efectuarea cercetărilor penale ce se impun în cauză.

În acest moment, CSM și SIIJ sunt singurele instituții ale statului care, prin rolul și atribuțiile legale și constituționale ce le revin, pot păstra credibilitatea actului de justiție și pot menține încrederea justițiabililor. Abuzurile săvârșite de procurori trebuie sancționate, în caz contrar existând pericolul ca unii dintre aceștia (așa cum este și cazul Mariei Pițurcă) să se considere mai presus de lege.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.