Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Factorii care au susținut economia rusă în șase luni de sancțiuni

Pinterest
rusia economie

Sancțiunile i-au complicat simțitor viața lui Alexander, un tânăr de 23 de ani din Moscova, angajat al unui muzeu de artă. Creșterea vertiginoasă a prețurilor l-a forțat să își reducă cheltuielile și să analizeze posibilitatea de a-și găsi o slujbă secundară pentru a plăti facturile. În același timp, găsirea anumitor bunuri pe care altădată le considera de la sine înțelese, cum ar fi mobila și alte obiecte de uz casnic, a devenit un proces mult mai dificil, scrie Al Jazeera.

Cu toate acestea, Alexander, care a refuzat să își dea numele de familie, este optimist că sancțiunile vor aduce unele beneficii neașteptate pentru Rusia pe termen lung. "Este ca și cum acum avem mai multe oportunități și țara noastră și-a amintit că este capabilă să își producă și propriile bunuri", a spus el. "Acest lucru ar putea, potențial, să deschidă ușa pentru ceva nou și pozitiv".

În ultimele șase luni, sancțiunile au schimbat în mod dramatic relația economică a Rusiei cu lumea exterioară.

În cele trei decenii de după prăbușirea Uniunii Sovietice, Rusia a îmbrățișat cu ușurință principiile capitalismului globalizat. Chiar dacă relațiile politice dintre Moscova și Occident au fost adesea tensionate, legăturile economice dintre cele două au rămas solide.

Rușii din clasa de mijloc puteau rezerva cu ușurință zboruri spre Europa sau cumpăra cele mai noi produse de consum occidentale, de la smartphone-uri la blugi. Operațiunile financiare de bază, cum ar fi trimiterea sau primirea de bani în străinătate, puteau fi efectuate în câteva minute.

Acum, această eră s-ar putea să se fi încheiat definitiv.

Rezultate mixte

Până în prezent, noul regim de sancțiuni a adus rezultate mixte. Pe de o parte, produsul intern brut (PIB) al Rusiei a scăzut cu 4% în al doilea trimestru, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, scădere care se așteaptă să se accelereze la 7% în al treilea trimestru.

Noile restricții de aprovizionare nu numai că au făcut ca inflația să urce la două cifre, dar au subminat și producătorii ruși, privându-i de componente importate care sunt esențiale pentru asamblarea produselor lor finale.

Producția de automobile din Rusia, de exemplu, s-a prăbușit cu 61,8% în primele șase luni ale acestui an. Mulți oficiali ruși au recunoscut că va fi deosebit de dificil să se găsească înlocuitori pentru anumite componente electronice de vârf, cum ar fi microcipurile, care sunt încă dezvoltate în proporție covârșitoare cu ajutorul tehnologiilor occidentale.

În același timp, însă, economia rusă a demonstrat până acum o rezistență mai mare decât se așteptau inițial mulți. În ciuda faptului că a pierdut peste 30% din valoare la sfârșitul lunii februarie și începutul lunii martie, rubla rusă și-a revenit de atunci și a devenit moneda cu cea mai bună performanță a anului.

Inflația a început să încetinească treptat în ultimele luni, scăzând de la o rată maximă de 17,8 % în aprilie la 14,9 % în august. Între timp, excedentul de cont curent al Rusiei (n.r. diferența din exporturi și importuri unde Moscova este blocată de sancțiuni) a crescut la un nivel record de 167 de miliarde de dolari între ianuarie și iulie, mai mult decât triplu față de anul trecut.

Cei doi facturi care au ajutat economia Rusiei

Luna trecută, Fondul Monetar Internațional și-a îmbunătățit perspectivele economice pentru Rusia în 2022, estimând că PIB-ul țării va scădea cu 6% în loc de 8,5%, cât se preconiza inițial. Aceasta este încă o scădere semnificativă, dar mult mai mică decât unele dintre cele mai sumbre previziuni inițiale.

Anton Tabakh, economist-șef la Expert RA, evaluator de credite cu sediul la Moscova, a declarat pentru Al Jazeera că doi factori au susținut economia rusă în primele șase luni ale noului regim de sancțiuni.

- Primul a fost o creștere mare a exporturilor de mărfuri, în special de energie. Potrivit unui document guvernamental văzut de agenția de știri Reuters, se așteaptă ca Rusia să câștige peste 337 de miliarde de dolari din vânzările sale de energie în acest an, o creștere de 38% față de 2021.

- Al doilea factor este o creștere a cheltuielilor guvernamentale.

Tabakh a declarat că boom-ul exporturilor Rusiei a atins probabil punctul maxim din cauza scăderii cererii globale și a intrării în vigoare a noilor restricții de embargo. În același timp, el a remarcat că importurile Rusiei au început treptat să se redreseze după o scădere bruscă la începutul acestui an. Principalele forțe motrice din spatele acestei reveniri au fost stabilizarea rublei și îmbunătățirea logisticii.

"Întrebarea cheie acum este cum va trece economia Rusiei prin ceea ce Banca Centrală a Rusiei numește un proces de transformare structurală", a declarat Tabakh.

"Vorbim despre consumatorii care trec la produse noi, despre apariția unor noi lanțuri de aprovizionare și intermediari financiari, precum și despre adaptarea companiilor la noile restricții. Conform estimărilor mele și ale Băncii Centrale, ne aflăm în prezent în cea mai dificilă fază a procesului, care ar putea dura între nouă luni și un an", a spus el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.