Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Factorul fundamental pentru revigorarea PSD

pn psd pnl

Politologul Ioan Stanomir, profesor la Facultatea de Științe Politice a Universității București, critică maniera în care conducerea PNL gestionează eșecul înregistrat la alegerile locale din București. Acesta a declarat, într-un interviu acordat RFI, că ședința de marți a liberalilor  “ar fi trebuit să înceapă cu depunerea demisiilor de către membrii conducerii PNL”. În schimb, ea a durat 5 ore. Printre concluzii: numirea unei conduceri la organizația București, peste două săptămâni;  Paleologu și Bodea, propuși pentru excludere;  Ilie Bolojan, secretar general al partidului,  a primit votul de încredere până la alegerile parlamentare din toamnă.

Totodată, referindu-se la relația dintre liderii PNL și premierul Dacian Cioloș, politologul spune că apariția cabinetului Cioloș a fost un factor fundamental pentru revigorarea PSD prin faptul că i-a dat posibilitatea să fie simultan și la guvernare și în afara ei și să obțină un rezultat extraordinar de bun.

Ioan Stanomir: În mod evident, în clipa în care discuți excesiv, ignori rădăcina problemelor. Iar rădăcina problemelor este maniera în care Partidul Național Liberal a imaginat și a aplicat campania pentru București. De fapt, este modul în care s-a poziționat în raport cu PSD și cu proprii săi alegători. Mi se pară că discuția de ieri ar fi trebuit să fie mult mai scurtă și să debuteze cu depunerea demisiilor  de către membrii conducerii PNL. Nu mă refer la filiale, mă refer la vârful partidului. În mod evident, acest partid se află într-o criză. Rezultatul de la București nu este unul oarecare. Este pierderea la proporții catastrofale a celor mai importante primării din țară. Nu vreau să jignesc alte orașe importante, dar în momentul în care pierzi primăria generală și toate primăriile de sector, această contraperformanță, trebuie să fie luată în seamă și nu ignorată.

După ședință, atât Alina Gorghiu, cât și Vasile Blaga au ținut să sublinieze că „PSD rămâne adversarul nostru”. Sunt convingători?

Este clar că ecuația politică s-a schimbat, iar apariția USB este un factor de care PNL trebuie să țină seama, pentru că USB este exponentul unui electorat urban, care până acum era electoratul PNL. Cât despre modul mai mult sau mai puțin convingător în care s-au exprimat cei de la PNL, ar trebui să ne aducem aminte de campania electorală pentru București și de ostilitatea dintre Cătălin Predoiu și Nicușor Dan. Divizarea voturilor anti-PSD este factorul responsabil pentru victoria doamnei Firea. Dacă vă uitați la primele promisiuni, cu caracter populist, ale doamnei Firea, legate de gratuitatea absolută pe mijloacele de transport, aveți imaginea tipului de guvernare urbană de la nivelul Bucureștiului, pe care divizarea voturilor anti-PSD o face posibilă.

Deputatul Cezar Preda a propus excluderea a doi membri - Theodor Paleologu și senatorul Cristian Bodea, pentru opinii critice exprimate în public la adresa șefilor PNL. Cum vi se pare?

Nu mă aștept de la domnul Cezar Preda la mostre de democrație. Atât în vechea sa componență, PNL separat de PDL, cât și în forma sa unificată, acest partid pare incapabil să înțeleagă totuși că lumea din jurul lui se schimbă. Domnul Theodor Paleologu a exprimat, probabil prea acid pentru unii, opiniile domniei sale. Este dreptul unui membru de partid să se exprime. Ceea ce mă șochează este, în continuare, acest autism al PNL, care este dezastruos în perspectiva alegerilor parlamentare...

Ar mai fi cel puțin două chestiuni, domnule Ioan Stanomir, pe care aș dori să le punctăm în discuția noastră. Pe de o parte, întâlnirea, discuția pe care și-o doresc co-președinții PNL, Alina Gorghiu și Vasile Blaga, cu Premierul Dacian Cioloș. Este o întâlnire care va avea loc săptămâna viitoare. Co-președinții PNL s-au arătat nemulțumiți de faptul că au existat județe în care inspectori școlari sau prefecți s-au implicat în campania electorală. La ce să ne așteptăm de la o astfel de discuție?

În mod limpede, co-președinții PNL au interpretat greșit natura cabinetului Cioloș. Cabinetul Cioloș a fost permanent, de la instaurarea sa, în pofida speranțelor de care a fost înconjurat, un cabinet care a depins de sprijinul tacit al PSD. În momentul în care cabinetul Cioloș ar fi intrat în conflict cu PSD, ar fi dispărut de la guvernare. Vă rog să rețineți virulența atacurilor împotriva cabinetului Cioloș venită de la membri PSD, chiar în noaptea alegerilor. Vi-l dau exemplu pe domnul Victor Ponta. Este clar că apariția cabinetului Cioloș, cu toate intențiile bune ale unora dintre miniștrii, a fost un factor fundamental pentru revigorarea PSD. A dat posibilitate PSD-ului să se repoziționeze, să fie simultan și la guvernare și în afara ei și să obțină un rezultat extraordinar de bun.

O ultimă chestiune. Dacă doriți să comentați reacția lui Crin Antonescu. Fostul lider liberal a comentat aseară, la Realitatea TV că Alina Gorghiu și Vasile Blaga și-au făcut treaba în fruntea partidului, nu ar trebui să își dea demisia. În opinia lui Antonescu, „problema nu este la cântăreți, ci la melodie. PNL trebuie să iasă din provincialism”. Ce înseamnă mai exact?

Îmi este greu să îl interpretez pe domnul Crin Antonescu. Eu îmi aduc aminte de un alt Crin Antonescu, cel care stătea braț la braț cu Victor Ponta, pe stadionul național, la lansarea candidaturilor USL. Se pare că atunci, atât domnul Victor Ponta, cât și domnul Crin Antonescu știau atât melodia, cât și cântăreții.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.