Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fals Rembrandt, declarat ca fiind lucrare autentică a maestrului flamand

wikiwand.com
Rembrandt

Un tablou insolit, neglijat timp de 40 de ani de un muzeu britanic întrucât era considerat un "fals Rembrandt", provine în realitate din şcoala marelui maestru flamand şi va fi supus unor noi analize care vor încerca să descopere dacă acesta este cu adevărat autorul lucrării, a anunţat marţi instituţia muzeală, citată de AFP, potrivit Agerpres.

Intitulat "Cap de bărbat cu barbă", acest portret de talie mică, reprezentând un bărbat în vârstă care priveşte în jos, a fost lăsat moştenire Muzeului Ashmolean din Oxford în 1951 şi a fost expus în acea perioadă ca o lucrare a pictorului Rembrandt.

În 1982, Rembrandt Research Project, care se bucură de mare autoritate în ceea ce priveşte autentificarea operelor pictorului olandez, a respins pânza considerând-o falsă şi a trimis-o în depozitul muzeului britanic.

Însă, după noi cercetări cu ajutorul noilor tehnologii, "ar putea fi confirmat de acum înainte că tabloul a fost pictat în atelierul lui Rembrandt în jurul anului 1630", a anunţat Muzeul Ashmolean într-un comunicat.

CITEȘTE ȘI: Riscul de a lua coronavirus în scara blocului – Care locuri sunt mai periculoase

Pânza va fi prezentată în expoziţia aflată în desfăşurare "Young Rembrandt", "înainte de a fi supusă altor analize şi lucrări de restaurare în laboratoarele Muzeului Ashmolean pentru a determina dacă există dovezi care să autentifice munca depusă de propria mână a lui Rembrandt", a adăugat instituţia britanică.

Cu ocazia pregătirii expoziţiei menţionate, specialista în conservare An Van Camp a decis să reexamineze tabloul. Acesta a fost analizat cu ajutorul tehnicii dendrocronologiei, metodă de datare a lemnului, care a stabilit că tabloul a fost pictat pe un panou provenit dintr-un stejar crescut pe ţărmul Mării Baltice şi tăiat între anii 1618 şi 1628, folosit şi la alte lucrări semnate de Rembrandt.

Contactată de cotidianul The Guardian, An Van Camp a precizat că experţii care au respins autenticitatea tabloului în 1982 îl dataseră "înainte de sfârşitul secolului al XVII-lea, nici măcar în timpul vieţii lui Rembrandt".

Însă ea a fost mereu convinsă de autenticitatea micului tablou: "Este ceea ce făcea Rembrandt. El realiza astfel de mici studii, pictând bătrâni cu priviri triste, melancolici, căzuţi pe gânduri".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.