Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Familia lui Paul Whelan, condamnat de spionaj în Rusia, aşteaptă un schimb de prizonieri

Paul Whelan

Fratele americanului Paul Whelan, condamnat la 16 ani de închisoare în Rusia după ce a fost găsit vinovat de spionaj, se aşteaptă de-acum ca fostul puşcaş marin să fie folosit de Moscova ca monedă de schimb, relatează AFP potrivit news.ro.

”Rusia l-a reţinut pe fratele meu cu un motiv: să obţină un schimb”, a declarat David Whelan într-un interviu acordat marţi AFP.

Moscovei i-ar plăcea, în opinia sa, să obţină astfel eliberarea a doi ruşi încarceraţi în Statele Unite - fostul vânzător de armament Viktor But, supranumit ”negustorul morţii”, şi pilotul Konstantin Iroşenko, deţinut cu privire la trafic de droguri.

”Este o diplomaţie a ostaticului”, denunţă David Whelan. ”Ei folosesc cetăţeni ca pe nişte pioni pentru a încerca să obţină ceva în schimbul eliberării lor”.

După ce a denunţat tratamentul ”îngrozitor” aplicat cetăţeanului lor de către autorităţile ruse, Departamentul de Stat american a refuzat marţi să spună dacă este pe masă un eventual schimb de deţinuţi.

Washingtonul şi Moscova au făcut schimb de numeroşi spioni în ultimele decenii, însă balanţa în acest caz ar putea să fie extrem de dezechilibrată, se teme fratele geamăn al lui Paul Whelan.

”Nimeni nu crede că este spion, nici măcar ruşii”, avasează el. ”Nu este un negustor al morţii şi nici un om care să facă milioane din trafic cu droguri”.

Paul Whelan a fost arestat în decembrie 2018, în plin ”act de spionaj”, potrivit serivciilor ruse de securitate FSB.

Acuzat de faptul că este un ofiţer american de informaţii bine antrenat, fostul puşcaş marin, în vârstă de 50 de ani, dă asigurări că se afla în ţară pentru a asista la o căsătorie atunci când a fost arestat.

Directorul securităţii unui producător american de piese de schimb în sectorul auto, el susţine că a fost prins în capcană de către una dintre cunoştinţele sale, care i-a transmis un dispozitiv USB de stocare de date ce conţinea ceea ce el credea că sunt fotografii făcute în timpul unui sejur anterior în Rusia în compania acesteia.

El a denunţat luni, într-un tribunal de la Moscova, un proces ”politic” şi ”ruşinos”, după care a fst condamnat la 16 ani de închisoare în regim sever.

David Whelan consideră că fratele său ar putea, de asemenea, să fie folosit de Moscova ca pârghie în vederea redeschiderii Consulatului rus la San Francisco, închis în 2017, în cadrul unor măsuri de retorsiune faţă de amestecul rus în alegerile prezidenţiale americane din 2016.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.