Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Familiile victimelor unui bombardament olandez din 2015 în Irak cer despăgubiri

news.ro
Irak, atac

Familiile victimelor unui atac aerian olandez din 2015 în Irak, care a ucis zeci de civili în timpul ofensivei internaţionale împotriva grupării Stat Islamic (SI), au cerut marţi despăgubiri Ţărilor de Jos, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Guvernul olandez a recunoscut în 2019 că 70 de persoane, printre care civili şi combatanţi SI, au murit în urma acestui bombardament care a vizat o fabrică de muniţii în noaptea de 2 spre 3 iunie 2015 în oraşul Hawija.

Executivul a precizat că în fabrica vizată, care se afla într-o zonă industrială, se afla o cantitate mai mare de explozivi decât se aştepta, provocând numeroase daune colaterale.

Potrivit avocatului părţilor civile, care acuză statul olandez că şi-a asumat un risc "inacceptabil" lansând acest atac aerian, aceasta este prima acţiune în justiţie la nivel mondial pentru a se obţine despăgubiri în urma loviturilor aeriene ale coaliţiei internaţionale împotriva SI.

Ţările de Jos, care au numit iniţial atacul drept "lovitura perfectă", ştiau că bombardamentul viza o zonă populată şi "ar fi putut să ştie şi ar fi trebuit să ştie" că ar putea fi afectaţi civili, a declarat avocata Liesbeth Zegveld, în timpul audierii la un tribunal din Haga.

Cel puţin 85 de civili au fost ucişi în acest bombardament, potrivit unui studiu publicat în aprilie 2022 de cercetători de la ONG-ul irakian Al-Ghad, organizaţia pentru pace PAX şi Universitatea din Utrecht.

Unele părţi civile, care cer despăgubiri şi scuze, au fost prezente în instanţă.

"În urma şocului s-au spart toate uşile şi ferestrele, rănindu-mi mortal fiica în zona capului'', a povestit Kurdi Fadhil Mutlak, aflat alături de soţia sa care plângea. "A fost groaznic", a adăugat el, arătând o fotografie a copilului său.

"Toată lumea era sub dărâmături, am strigat 'ajutor' din toate puterile", şi-a amintit Abdallah Rashid Salih, un refugiat din regiune, care şi-a pierdut şapte membri ai familiei.

Primarul din Hawija, Sabhan Khalaf Al, potrivit căruia 100 de persoane au fost ucise în atacul aerian, "armata olandeză ar fi putut preveni acest lucru".

Circa 34.000 de lovituri aeriene au fost lansate împotriva SI de către membrii coaliţiei internaţionale conduse de SUA în Irak şi Siria, potrivit studiului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.