DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fără măști și tablete pentru elevi, Guvernul dă 243 de milioane de lei ajutor de stat celui mai mare consumator de energie din ţară

www.capital.ro
ALRO

Cel mai mare consumator de energie din ţară, Alro Slatina, a beneficiat de plata a aproximativ 243 de milioane de lei, după ce Guvernul a aprobat, la finalul lunii mai, o Ordonanţă de Urgenţă privind o schemă de ajutor de stat pentru marii consumatori de energie.

"Companiile active în România în sectoarele care se confruntă cu costurile semnificative ale electricităţii şi care sunt în mod special expuse la concurenţa internaţională au început să primescă ajutorul de care au nevoie, după ce Guvernul României a aprobat, la finalul lunii mai, o Ordonanţă de Urgenţă privind o schemă de ajutor de stat pentru marii consumatori de energie", a informat Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, scrie news.ro.

Citește și: Laura Codruța Kovesi, despre colaborarea cu SRI: Serviciile secrete nu au lucrat la aceste cazuri

Astfel, primul mare consumator industrial energointensiv care şi-a depus dosarul în cadrul acestei scheme de ajutor de stat, Alro Slatina, a beneficiat de plata a aproximativ 243 de milioane de lei.

“Am promis în perioada situaţiei de urgenţă că voi face tot ce este posibil pentru a ajuta şi pentru a sprijini industria româneacă să-şi păstreze competitivitatea, atât în contextul pandemiei de coronavirus, cât şi în contextul complicat al unei pieţe globale tot mai solicitante. Iată că astăzi se văd roadele măsurilor luate de Guvernul României şi promisiunea pe care am făcut-o începe să fie îndeplinită. Primul mare consumator industrial energointensiv a beneficiat deja de plata a circa 243 de milioane de lei, iar în perioada care vine vor fi soluţionate, şi plătite, dosarele următorilor mari consumatori. Ordonanţa pe care am aprobat-o în luna mai permite suţinerea a 15 ramuri din industria României. Vorbim despre producători care au angajaţi direct şi pe orizonatala economiei peste 100.000 de angajaţi. Am reuşit să evităm riscul uriaş de relocare şi am reuşit să aducem din nou, pentru prima dată în ultimii 10 ani, competitivitatea în industria românească. Putem spune, fără să exagerăm, că am salvat industria românească, mai ales după ce măsurile luate în anii trecuţi au dus la mărirea preţului energiei electrice, deci au pus în pericol locurile de muncă ale acestor salariaţi”, a declarat Virgil Popescu, ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri.

Citește și: Video. Încă un caz șocant la Târgu Jiu, după cel al adolescentei umilite și bătute!

Se implementează şi la nivelul României o schemă de ajutor de stat sub formă de subvenţie directă, pentru consumatorii energointensivi pentru compensarea costurilor cu emisiile de gaze, transferate în preţul electricităţii, după modelul aplicat în alte state membre.

Ca urmare a îndeplinirii procedurii de notificare şi analizării de către Comisie a măsurii aprobate prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 81/2019, schema de ajutor de stat a fost autorizată de forul comunitar în data de 8 mai 2020. Totodată, ulterior autorizării schemei de ajutor de stat de către Comisia Europeană a fost necesară modificarea OUG nr. 81/2019, astfel încât prevederile acesteia să fie în concordanţă cu Decizia Comisiei Europene nr. C(2020) 3146 final din 8 mai 2020.

Citește și: Bunicul uneia dintre fetele care au umilit minora de 13 ani: ‘Consumau bere, țigări’

Măsurile propuse prin Ordonanţa de Urgenţă aprobată în luna mai permit păstrarea competitivităţii firmelor din România în raport cu ceilalţi competitori din spaţiul european şi din afara acestuia. Măsura contribuie astfel la menţinerea competitivităţii produselor din sectoarele energointensive şi permite păstrarea competitivităţii întreprinderilor atât în raport cu ceilalţi competitori din afara spaţiului european, care nu au instituit o schemă de comercializare ETS, cât şi în raport cu ceilalţi competitori din statele membre ale Uniunii Europene, care au acordat deja astfel de măsuri financiare marilor consumatori de energie.

De asemenea, schema contribuie la prevenirea efectului social negativ provocat de restrângerea activităţii industriale din cauza pierderilor de competitivitate, în urma creşterii preţului energiei electrice, adică păstrarea celor aproximativ 200.000 de locuri de muncă directe şi indirecte din industriile afectate.

Citește și: Acuze dure la adresa lui Klaus Iohannis și a lui Ludovic Orban! ‘Noaptea ca hoții’

Totodată, se elimină riscul de relocare cu efect imediat în menţinerea gradului de ocupare a forţei de muncă, limitarea şomajului, păstrarea forţei de muncă cu grad înalt de calificare în sectoarele industriale respective.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.