Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

FĂRĂ NUMĂR Florin Cîțu a împrumut aproape UN MILIARD de lei în ziua în care leul a ajuns la minimul istoric față de euro

Inquam Photos / Octav Ganea
florin citu

În ziua în care leul a ajuns la minimul istoric față de euro, ministrul PNL al Finanţelor Publice, Florin Cîțu, a împrumutat, luni, 858 de milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligaţiuni de stat tip benchmark cu o maturitate reziduală de 55 de luni, la un randament mediu de 4,09% pe an, potrivit datelor transmise de Banca Naţională a României (BNR).

Valoarea nominală a emisiunii de luni a fost de 500 de milioane de lei, iar băncile au subscris 1,462 miliarde de lei.

Citește și: ‘Aleșii’ lui Klaus Iohannis! Lista completă: Cine sunt cei care vor participa la dezbaterea președintelui

Marţi este programată o licitaţie suplimentară prin care statul vrea să atragă încă 75 de milioane de lei la randamentul stabilit luni.

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a planificat, în noiembrie 2019, împrumuturi de la băncile comerciale de 4,11 miliarde de lei, din care 200 milioane de lei printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discont şi 3,4 miliarde de lei prin opt emisiuni de obligaţiuni de stat, la care se poate adăuga suma de 510 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.

Citește și: Dezvăluire șocantă în cazul celor doi copii și femeii care au murit la Timișoara: De câte ori s-a sunat la Salvare

Suma este mai mare cu 115 milioane de lei faţă de cea programată pentru luna octombrie şi va fi destinată refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat.

Pe 21 noiembrie este programată o licitaţie pentru certificate de trezorerie cu discont, în valoare de 200 de milioane de lei, pe o perioadă de 364 de zile. Data scadenţei este la 25 noiembrie 2020.

Citește și: Atac fără precedent la Klaus Iohannis: Farsa electorală numită dezbatere e, de fapt, o înșelătorie dezonorantă

De asemenea, Finanţele au programat şi opt emisiuni de obligaţiuni de tip benchmark, cu o valoare totală de 3,4 miliarde de lei, urmate a doua zi de o sesiune suplimentară de oferte necompetitive, cu o valoare de 15% din valoarea iniţială a emisiunii de obligaţiuni (510 milioane de lei în total). Emisiunile vor fi de 200 de milioane lei (două emisiuni), 400 de milioane de lei, 500 de milioane de lei (patru emisiuni) şi 600 de milioane lei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.