Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

FĂRĂ PRECEDENT - Aproape un miliard de oameni izolaţi în lume în weekend, în speranţa opririi noului coronavirus

The New Yorker
carantina coronavirus

De la Roma la New York şi la Paris, 900 de milioane de oameni din lume sunt izolaţi acasă, în acest weekend, în speranţa opririi pandemiei noului cornavirus, care a ucis deja peste 11.400 de persoane şi a zdruncinat economia mondială, relatează AFP preluat de news.ro

CITEȘTE ȘI: Care sunt fazele prin care trece corpul atunci când e infectat cu coronavirus

În Statele Unite, California, statul New York, New Jersey, Illinois, Pennsylvania şi Nevada au decretat oprirea tuturor activităţilor neesenţiale, în pofida faptului că o izolare totală a teritoriului naţional a fost respinsă de către preşedintele Donald Trump.

Cele trei mari oraşe din ţară - New York, Los Angeles şi Chicago - sunt astfel oprite şi aproximativ 100 de milioane de oameni închişi acasă.

”Suntem cu toţii în carantină”, a rezumat vineri Andrew Cuomo, guvernatorul statului New York, anunţând ”măsura cea mai radicală pe care o putem lua”.

Italia, ţara cea mai afectată în Europa - cu peste 4.032 de morţi - şi prima pe Bătrândul Continent care a ordonat izolarea întregii populaţii, îşi consolidează măsurile în faţa ravagiilor bolii.

Toate parcurile şi grădinile publice italiene sunt închise publicului în acest weekend, înaintea altor măsuri vizând să-i oblige pe italieni să stea cât mai mult acasă.

Coronavirusul a ucis 627 de persoane în 24 de ore în ţară, au anunţat vineri autorităţile - un vârf de la începutul crizei.

Vezi și: Informaţie-cheie de la Grupul de Comunicare Strategică: Cât durează să te vindeci de COVID-19

Peste 900 de milioane de persoane din aproximativ 35 de ţări sunt chemate să rămână acasă, potrivit unei baze de date AFP.

Majoritatea - aproximativ 600 de milioane de persoane în 23 de ţări - sunt vizate de ordinul de izolare obligatorie - ca în Franţa sau Italia. Celelalte sunt vizate de interdicţii de circulaţie pe timpul nopţii - ca în Bolivia -, carantine - ca în principalele oraşe din Azerbaidjan şi Kazahstan - sau de apeluri cu caracter neconstrângător de a nu ieşi din locuinţe - ca în Iran.

SERIOŞI CONTRA EGOIŞTI

După descoperirea a 25 de cazuri, în Australia, legate de organizarea unei căsătorii în sudul Sydney, autorităţile au luat măsuri care afectează din plin o înfloritoare industrie a mariajului şi care obligă cupluri de neconsolat la anularea nunţilor.

”Voi nu faceţi decât să anulaţi un eveniment la care oamenii au visat literalmente şi la care s-au gândit neîncetat de zile, de luni”, subliniază Lara Beesley, o organizatoare de căsătorii la Sydney. ”Primim telefoane de la persoane plângând”.

Autorităţile au închis de asemenea, sâmbătă, celebra plajă Bondi Beach de la Sydney, înţesată în pofida interzicerii adunărilor mari.

Pieţe suprapopulate aici, străzi pustii dincolo - să fie oare lumea împărţită în două, între oamenii serioşi care se închid de grija binelui comun şi egoişti care se gândesc doar la propria plăcere?

Nu, există mulţi nehotărâţi, în general majoritari, răspunde Angela Sutan, un profesor de economie comportamentală de la Burgundy School of Business. Aceştia din urmă pot fi ”cei mai periculoşi” - ”dacă percep că alţii nu cooperează, nici ei nu mai cooperează”.

În apărarea pertinenţei măsurilor de izolare, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a subliniat că Wuhan, epicentrul epidemiei coronavirusului în China, unde niciun caz nou de origine locală nu s-a mai înregistrat de joi, constituie o ”speranţă” pentru lume.

Economia mondială este afectată pe zi ce trece de suspendarea activităţilor.

Angajările la giganţi în domeniul distribuţiei - cu Walmart şi Amazon în frunte, în urma asaltului consumatorilor asupra supermarketurilor sau Internetului, nu compensează distrugerea locurilor de muncă.

În Europa, Uniunea Europeană (UE) a anunţat vineri o suspendare a reglementărilor în disciplina bugetară, o măsură care să le permită statelor membre să depăşească atât cât este necesar, pentru a contracara încetinirea economică.

AMENINŢAREA LOCURILOR DE MUNCĂ

Până la 25 de milioane de locuri de muncă sunt ameninţate, în absenţa unui răspuns coordonat la scară internaţională, a avertizat Organizaţia Internaţională a Muncii (OIM).

În faţa acestei situaţii, o prudenţă extremă domneşte pe pieţele financiare. În urma celei mai rele săptămâni pe bursă de la criza din 2008, ele au încheiat vineri ezitant, Wall Street pe roşu, iar bursele europene în creştere.

Unii experţi se tem de faptul că criza economică cauzată de pandemie ar putea fi mai rea decât cea a "subprime" din 2008, mai ales dacă se prelungeşte izolarea.

Alte ţări s-au adăugat, la sfârşitul săptămânii, listei celor care au ales această măsură drastică. Izolarea urmează să fie gneralizată în Tunisia duminică, iar în Columbia începând de marţi. Aici, aproape jumătate din populaţie a început de vineri un mare test.

Fără să meargă până aici, Regatul Unit şi-a consolidat drastic, vineri, riposta faţă de pandemie, ordonând închiderea puburilor, restaurantelor, cinematografelor şi sălilor de sport.

IZOLARE FĂRĂ PRECEDENT

Elveţia şi-a înăsprit şi ea măsurile, interzicând orice adunare de peste cinci persoane, însă a respins orice izolare, apreciind că este vorba despre un ”show politic”.

Închişi în locuinţe de aproximativ zece zile, unii italieni încep să dea semne de neastâmpăr. Peste 53.000 dintre ei au fost mustraţi din cauza unor ieşiri nejustificate.

La Banjul, în Gambia, autorităţile căutau vineri 14 persoane care au ”evadat” din hotelul în care au fost plasate în carantină.

Însă măsurile de precauţie sunt dificil de aplicat în locuri foarte vulnerabile, precum imensele cartiere asiatice de periferie sau în închisori suprapopulate şi depăşite moral peste tot pe glob.

Trei miliarde de persoane nu au nici măcar armele cele mai de bază împotriva virusului - apă cutentă şi săpun, au tras un semnal de alarmă experţi de la ONU, care se tem de pierderea unor ”milioane” de vieţi.

La San Salvador, teama de a fi copleşiţi este atât de mare, potrivit primarului, încât groparii sau săpat deja 118 morminte, gata să fie folosite.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.