Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

FĂRĂ PRECEDENT În Israel cei infectați cu COVID-19 vor fi urmăriți de serviciile de informații pentru a nu încălca carantina

Shin Bet
shin beth

Procuratura generală a dat undă verde folosirii tehnologiei agenţiilor de spionaj pentru a supraveghea persoanele bolnave de coronavirus în Israel, o propunere a guvernului în exerciţiu condus de Benjamin Netanyahu care deschide o dezbatere privind dreptul la intimitate, informează duminică EFE preluat de agerpres.

Vezi și: Șeful spitalului central din Wuhan rupe tăcerea: 'Mi s-a cerut să nu spun nimănui, nici măcar soţului meu'

Pentru a fi pusă în aplicare mai este nevoie doar de avizul unei comisii parlamentare, însă măsura se bucură deja de acceptul serviciilor de securitate.

"După ce am primit solicitări din partea prim-ministrului şi al Ministerului Sănătăţii, toate autorităţile pertinente studiază posibilitatea utilizării capacităţilor tehnologice ale Serviciului General de Securitate în cadrul efortului naţional de a împiedica extinderea epidemiei de coronavirus", a declarat pentru mass media locală un purtător de cuvânt al Shin Bet (serviciul de securitate internă).

Procurorul general Avijai Mandelblit a aprobat duminică folosirea acestor metode de către poliţie şi sub supravegherea Ministerului Justiţiei, ce vor permite urmărirea telefoanelor mobile pentru a supraveghea deplasările celor infectaţi, însă a precizat că măsura va avea limite în ceea ce priveşte durata şi felul în care sunt folosite informaţiile colectate.

Vezi și: Denise Rifai a DEMISIONAT de la Realitatea plus

Noaptea trecută, odată cu anunţarea de noi restricţii de circulaţie pentru întreaga ţară, unde se înregistrează doar 200 de cazuri confirmate şi niciun deces, Netanyahu a anunţat că a cerut Ministerului Justiţiei aprobarea acestor măsuri. El a recunoscut că nu este vorba despre "măsuri minore. Presupun un anumit grad de încălcare a intimităţii acestor persoane, pentru a putea afla cu cine au intrat în contact după ce s-au îmbolnăvit şi ce au făcut înainte de a contracta virusul. Este un instrument eficient pentru a localiza virusul" şi a-l izola, în loc "să izolăm întreaga ţară".

Autoritatea israeliană pentru Protecţia Intimităţii s-a opus aprobării acestei măsuri, considerând-o extremă, iar liderul partidului pacifist Meretz, Nitzan Horowitz, a cerut anularea ei.

"A urmări, a ţinti şi a supraveghea cetăţenii cu ajutorul bazelor de date şi a tehnologiei sofisticate se poate transforma într-o gravă încălcare a intimităţii şi libertăţilor civile de bază", şi acesta este motivul pentru care astfel de demersuri "sunt interzise în ţările democratice", a denunţat Horowitz.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.