Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

FĂRĂ PRECEDENT SUA îi dau ULTIMATUM de 60 de zile lui Vladimir Putin în privința tratatului INF: Ce vor face dacă nu se conformează

sua rusia

Dacă Rusia nu îşi respectă obligaţiile din cadrul Tratatului privind Forţele Nucleare Intermediare (INF) în termen de 60 de zile, SUA nu se vor mai considera parte a acestui acord, a declarat marţi secretarul de stat american, Mike Pompeo, relatează dpa şi AFP, informează Agerpres.

"SUA declară astăzi că Rusia a încălcat tratatul şi ne vom suspenda obligaţiile în 60 de zile, cu excepţia situaţiei în care Rusia îşi va respecta obligaţiile de o manieră verificabilă", a declarat secretarul de stat american Mike Pompeo la finalul unei reuniuni cu omologii săi din cadrul NATO la sediul Alianţei Nord-Atlantice de la Bruxelles.

Miniştrii de externe din NATO au acuzat marţi Rusia de "încălcarea materială" a obligaţiilor asumate în cadrul Tratatului INF. "Încălcarea INF de către Rusia erodează bazele unui control efectiv al armamentului şi subminează securitatea aliată", urmărind "slăbirea generală a arhitecturii de securitate euro-atlantice", se arată într-o declaraţie comună a miniştrilor de externe din NATO, reuniţi la Bruxelles.

Citește și: Victor Ponta, acuzații grave la adresa lui Dragnea și a Guvernului: Sper să nu fie prea târziu

"Facem apel la Rusia să revină de urgenţă la respectarea deplină şi verificabilă a INF. De ea depinde acum menţinerea" acestui tratat, subliniază miniştrii aliaţi.

Ce reglementează tratatul?

Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare, semnat de Moscova şi Washington în 1987, interzice rachetele cu o rază de acţiune cuprinse între 500 şi 5.500 de km dotate cu focoase nucleare şi se consideră că a reprezentat baza arhitecturii securităţii Europei, reducând riscul unui atac nuclear.

De unde a început criza tratatului INF?

În martie, Rusia a făcut cunoscută racheta sa de croazieră Novator 9M729, denumită şi SSC-8, care are o rază de acţiune mai mică de 500 de km, dar este mobilă. SUA au apreciat că racheta respectivă reprezintă o încălcare a INF şi au ameninţat cu retragerea din tratat, în timp ce Moscova dezminte orice încălcare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.